Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η μεγάλη στιγμή της μικρής Νεφέλης- Στην Ιταλία οικογενειακώς με δότη τον αδερφό της

Αποτέλεσμα εικόνας για Νεφέλη Παναγιωτίδη

Στην Ιταλία με την οικογένειά της βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η μικρή Νεφέλη Παναγιωτίδη, το 10χρονο κορίτσι που κατάφερε να συγκινήσει το Παγκύπριο με την περιπέτεια της υγείας της.

Η Νεφέλη, η οποία  πάσχει από β'-ομόζυγο Μεσογειακή Αναιμία  εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες από το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να μεταβεί στην Ιταλία όπου θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών με δότη το μικρότερο αδερφάκι της και η μεγάλη στιγμή για την ίδια και την οικογένειά της έφτασε. Αν και το ταξίδι αυτό αναμενόταν τον Απρίλιο, εντούτοις, η μεγάλη στιγμή για τη Νεφέλη έφτασε, αφού η οικογένεια κλήθηκε να ταξιδέψει 3 μήνες νωρίτερα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πατέρα της Λάμπη Παναγιωτίδη, ο ίδιος, από την Ιταλία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο της Κύπρου που ανταποκρίθηκε στην έκκληση της οικογένειας για οικονομική στήριξη προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα, αφού παρότι το Υπουργείο Υγείας καλύπτει τα ενδονοσοκομειακά έξοδα της Νεφέλης και του δότη, τα έξοδα για την παραμονή τους στο εξωτερικό, σε χώρο εκτός νοσοκομείου, δεν ήταν σε θέση να τα επωμιστούν οι ίδιοι.

"Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για την αγάπη και τη στήριξή σας προς την οικογένειά μου. Ήταν πολύ σημαντική για μας αυτή η βοήθεια. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αυτό είναι κάτι που ποτέ δε θα ξεχάσω" τόνισε ο κύριος Λάμπης Παναγιωτίδης.

"Βρήκαμε και ενοικιάσαμε με τη σύζυγό μου ένα διαμέρισμα κοντά στο νοσοκομείο έτσι ώστε να πηγαινοερχόμαστε καθημερινά στο νοσοκομείο για τη Νεφέλη μας η οποία άρχισε ήδη να υποβάλλεται σε εξετάσεις. Θα ακολουθήσουν κάποιες αναλύσεις και μετά θα προχωρήσουμε με χημειοθεραπείες" εξηγεί. "Υπάρχει μια Ελληνίδα νοσοκόμα στο νοσοκομείο και αυτό θα βοηθήσει και μας να κατανοήσουμε καλύτερα πολλά απ' αυτά που θα μας λένε οι γιατροί. Στην Ιταλία, αν όλα πάνε καλά θα μείνουμε γύρω στους 6 μήνες. Είμαι αισιόδοξος και εγώ και οι σύζυγός μου και ευελπιστούμε ότι σε λίγους μήνες θα επιστρέψουμε στην Κύπρο με τα παιδιά μας και θα είμαστε όλοι πολύ καλύτερα" καταλήγει ο κύριος Παναγιωτίδης. 

Η Νεφέλη είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του Λάμπη και της Σοφίας Παναγιωτίδη η οποία διαμένει σε προσφυγικό Συνοικισμό της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τους γονείς της, δεν έζησε την παιδική της ηλικία. Δεν πήγαινε ούτε θάλασσα, ούτε χορό, ούτε απολάμβανε όλα όσα ήθελε όπως οι φίλες της. Από μωρό μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία για εξετάσεις, αναλύσεις, μεταγγίσεις αίματος. Δότης μυελού των οστών για τη μικρή Νεφέλη θα είναι ο 2 ετών αδελφός της Χρίστος. Όπως αναφέρουν οι γονείς του, ήταν δώρο Θεού ο ερχομός του στη ζωή. «Δεν ήταν κάτι που προγραμματίσαμε. Το ένιωθα όμως, το ήξερα ότι ο Χρίστος θα ήταν 100% συμβατός δότης από τότε που ήταν στην κοιλιά μου. Δεν έκανα καν προγεννητική. 

Η επέμβαση στην Ιταλία

Η επέμβαση στην Ιταλία απαιτεί πολύμηνη παραμονή της Νεφέλης στο νοσοκομείο (Fondazione IME-MIH Foundation, Mediterranean Institute of Sickle CellAnemia, Policlinico Tor Vergata, Ρώμη) για χημειοθεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, διατροφή και διαμονή κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, για τις οποίες απαιτείται η συνεχής και καθημερινή υποστήριξη της μικρής, επτά μέρες τη βδομάδα για μέχρι και 9 μήνες, από τουλάχιστον δύο ενήλικες, ίσως και τρεις.  

Ακόμη και με την επιστροφή της Νεφέλης στην Κύπρο, θα απαιτηθεί η παραμονή της στο σπίτι της για μέχρι και ένα χρόνο, με περαιτέρω θεραπευτική αγωγή και κατ’ οίκον φοίτηση για να μην χάσει τον ακαδημαϊκό χρόνο της έκτης δημοτικού.

Οι πιθανότητες να μην πετύχει η μεταμόσχευση είναι εις γνώσιν τους. «Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι η μεταμόσχευση μπορεί να μην πετύχει 100% ενώ έχουμε στο μυαλό μας και το ενδεχόμενο, το παιδί μας να μην τα καταφέρει και να πεθάνει. Εμείς όμως είμαστε αισιόδοξοι. Δε φοβόμαστε να το ρισκάρουμε γιατί σχεδόν όλα τα παιδιά που πήγαν τα κατάφεραν. Έχουμε πίστη στο Θεό και πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά» λένε οι γονείς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου