Από την Αθήνα και το Παρίσι στη Ρώμη και τη Ζυρίχη, ανακαλύπτουμε ατμοσφαιρικά café που μετρούν αιώνες ζωής και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με την επιβλητική τους διακόσμηση και τις χρυσές σελίδες της ιστορίας τους…
Zonar’s, Αθήνα
Ένα από τα ιστορικότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και πιο συγκεκριμένα στο πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού το οποίο από το 2005 μετονομάστηκε σε Citylink. Το καφέ ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά, επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία.
Τα εγκαίνια του Ζόναρς έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της Έλλης, στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης». Οι ξύλινες επενδύσεις, οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντιλα προσέδιδαν αίσθημα μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος.
Στο χώρο αυτό, έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του, έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη, σύχναζε και η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλιού, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.
Το καφέ, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά αρ - ντεκό στοιχεία του. Από τον Δεκέμβρη του 2015 το καφέ άρχισε να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του PANAS GROUP, πλέον ως Zonars χωρίς την απόστροφο.
Antico Caffe Greco, Ρώμη
Το πιο ιστορικό «καφέ» της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης, στη Βία Κοντόττι. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Πρώτη φορά γίνεται αναφορά, κατά το δέκατο όγδοο αιώνα, σε ένα έγγραφο απογραφής, που φυλάγεται στην εκκλησία του Σαν Λορέντσο, όπου αναφέρεται και το όνομα του Έλληνα ιδιοκτήτη του. Η χρυσή εποχή του εκτείνεται σ' όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα.
Σ' αυτό σύχναζαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες, όπως ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι επισκέπτονταν ή ζούσαν στη Ρώμη. Ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται μονάρχες, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, και πάπες, όπως ο Πάπας Λέων ΙΓ'.
Τον Αύγουστο του 1953, το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας, με ειδικό διάταγμα, κήρυξε το «Καφέ Γκρέκο» ως τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος. Σήμερα, προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες, καθημερινά, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές του τιμές, αφού ένα εσπρεσάκι κοστίζει 7 ευρώ.
Caffe Florian, Βενετία
Το Καφέ Φλοριάν αποτελεί θεσμό και σύμβολο της Βενετίας για 300 χρόνια. Ήταν το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα, από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ, από τον Τζέιμς Τζόις ως τη Γερτρούδη Στάιν. Εδώ, συγκεντρώνονταν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τη μαγεία του βενετσιάνικου καφέ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους σε πίνακες ζωγραφικής και μυθιστορήματα.
H εσωτερική διακόσμηση χρονολογείται από το 19ο αιώνα. Το 1848, όταν τερματίστηκε η μακρόχρονη Αυστριακή κατοχή της Βενετίας, ο ιδιοκτήτης του ανέθεσε στον καλλιτέχνη Ludovico Cadorin να αναμορφώσει το καφέ του στο επονομαζόμενο γαλλικό ρυθμό Πομπαντούρ.
Δέκα χρόνια αργότερα, στις 24 Ιουλίου 1858, το «Καφέ Φλοριάν» επαναλειτούργησε με πολυτελείς αίθουσες, αλληγορικούς πίνακες στους τοίχους και μεγάλους χρυσοποίκιλτους καθρέπτες, κόκκινους βελούδινους καναπέδες και μαρμάρινα τραπέζια και σερβίτσια Μουράνο.
Στην «Αίθουσα των Διάσημων Ανδρών» απεικονίζονται σε πίνακες του Τζούλιο Καρλίνι δέκα διάσημοι Βενετοί. Το 2003, η Ιρένε Άντερσνερ, Αυστριακή ζωγράφος από το Σάλτσμπουργκ, φιλοτέχνησε και τα δέκα πορτρέτα των «Διάσημων Γυναικών».
Δείτε όλα τα καφέ εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου