Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Σύναξη ακροδεξιών - «ευρωσκεπτικιστών» από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο πρόεδρος του «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Μάρκους Πρέτσελ,
Ο πρόεδρος του «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Μάρκους Πρέτσελ, υποσχέθηκε «μια νέα Ευρώπη», κατήγγειλε «το πολιτικό Ισλάμ» και έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει γίνει το πρότυπο για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Παράλληλα με την αναμονή για τις διαφαινόμενες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ, φαίνεται να επιταχύνονται και άλλες διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό στρατόπεδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, που διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου μέτρα «προστατευτισμού» και μεγαλύτερα περιθώρια ώστε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να θωρακίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων τους, προσδιορίζοντας εν μέρει και αλλιώς τις διεθνείς συμμαχίες των δικών τους μονοπωλίων και αμφισβητώντας από αυτήν την αστική σκοπιά την πορεία «ενοποίησης» της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας συναντήθηκαν το Σάββατο στο Κόμπλεντς της Δυτικής Γερμανίας για να παρουσιάσουν το όραμά τους για «μια ελεύθερη Ευρώπη».

Στη συνάντηση, που διοργάνωσε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος Μάρκους Πρέτσελ και ο συμπρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι, η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά -που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης.

Το συνέδριο άνοιξε ο Πρέτσελ, χαρακτηρίζοντας «τιμή» την παρουσία της Λεπέν στο Κόμπλεντς. Ο ίδιος υποσχέθηκε «μια νέα Ευρώπη», κατήγγειλε «το πολιτικό Ισλάμ» και έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει γίνει το πρότυπο για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Σε ανάλογο πνεύμα, η υποψήφια της ακροδεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, κάλεσε τους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη για να «ξυπνήσουν» και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Υποστήριξε ότι το Brexit θα προκαλέσει «ντόμινο στην Ευρώπη», ενώ χαρακτήρισε την εκλογή του Τραμπ ως «δεύτερη ανατροπή». «Η θέση του για την Ευρώπη είναι σαφής. Ο ίδιος δεν υποστηρίζει το σύστημα της καταπίεσης των λαών», είπε η Λεπέν και πρόσθεσε ότι «το 2017 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι άνθρωποι της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ξυπνήσουν».

Η Λεπέν επέκρινε ως «καταστροφή» την πολιτική που ακολούθησε στο Προσφυγικό η Άγκελα Μέρκελ, ισχυριζόμενη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε την πόρτα για την είσοδο «εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην χώρα ενάντια στη βούληση του γερμανικού λαού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκλείστηκαν από τη δημοσιογραφική κάλυψη της ακροδεξιάς διάσκεψης, καθώς το AfD τα κατηγόρησε ότι επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου