Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ιταλία: Δικαστική κλήση σε απολογία για τη δήμαρχο της Ρώμης Virginia Raggi

Αποτέλεσμα εικόνας για Virginia Raggi

Δικαστική κλήση σε απολογία εστάλη στη δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος και ψευδούς βεβαίωσης σε δημόσια έγραφα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέτρα ενημέρωσης. Την είδηση επιβεβαίωσε η ίδια η δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, στη σελίδα της στο Facebook, προσθέτοντας ότι πληροφόρησε σχετικά τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τον ιδρυτή του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

Η όλη υπόθεση σχετίζεται με τον διορισμό του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού του δήμου της Ρώμης, Ρενάτο Μάρα. Πρόκειται για τον αδελφό του Ραφαέλε Μάρα, πρώην υπεύθυνου του γραφείου προσωπικού του δήμου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο για διαφθορά. Tις περασμένες εβδομάδες, η Ιταλική Εθνική Αρχή κατά της Διαφθοράς είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον ρόλο του Ραφαέλε Μάρα- πρώην επικεφαλής όλων των υπαλλήλων του δήμου- και στην επιλογή του αδελφού του για την διαχείριση του στρατηγικής σημασίας τουριστικού τομέα.

Η δήμαρχος δήλωσε επανειλημμένα ότι η τελική απόφαση ήταν μόνον δική της, αλλά υπάρχει η υποψία ότι στην πραγματικότητα, ο Ρενατο Μάρα επελέγη χάρη στη στενή συγγένειά του με τον Ραφαέλε, πρώην δεξί χέρι της Βιρτζίνια Ράτζι. «Είμαι νηφάλια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, όπως πάντα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε εξήγηση που μπορεί να μας ζητηθεί», έγραψε η Ράτζι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, στις 3 Ιανουαρίου αποφάσισε ότι η αποστολή δικαστικής κλήσης σε απολογία σε κάποιο μέλος του δεν επιφέρει, αυτόματα, και παραίτηση από κάθε δημόσιο αξίωμα. Το κίνημα του Γκρίλο θεωρεί, πλέον, ότι κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν βοηθά τη Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία, μέχρι τώρα, δεν κατάφερε να κάνει αισθητή μια βαθιά αλλαγή στην διαχείριση της Αιώνιας Πόλης. Η δημοτικότητά της έχει πέσει αισθητά, σειρά συνεργατών της παραιτήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν από την ίδια, και οι σχέσεις της με το Βατικανό δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα θερμές. Πρόκειται να συναντηθεί με τους εισαγγελείς στις 30 Ιανουαρίου και μεγάλο μέρος της μελλοντικής της σταδιοδρομίας θα εξαρτηθεί από την πορεία της δικαστικής αυτής έρευνας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου