Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κόντρες στην Ιταλία για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, στη Ρώμη. Με βάση τη χθεσινή απόφαση, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, παρότι εκκρεμούν και άλλες προσφυγές εις βάρος του.

Ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία άνοιξε, αλλά είναι αμφίβολο αν τα κόμματα της χώρας θα αποφασίσουν να τον διαβούν. 

Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η χθεσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο εκλογικός νόμος που υιοθέτησε η κυβέρνηση Ρέντσι το καλοκαίρι του 2016 είναι εν μέρει αντισυνταγματικός, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα αν καταργηθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του.

Από όλες τις πτυχές της απόφασης, η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στις κάλπες είναι το στοιχείο που έβαλε φωτιά, από χθες το απόγευμα, στην ιταλική πολιτική σκηνή, με τα κόμματα να σπεύδουν να τοποθετηθούν γύρω από το ενδεχόμενο αυτό. Οσα κόμματα επιθυμούν να δοκιμάσουν το ταχύτερο τις δυνάμεις τους, με πρώτο το Κίνημα 5 Αστέρων, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, ενώ όσα προτιμούν τις καθυστερήσεις (Forza Italia, Νέα Κεντροδεξιά) υπενθύμισαν την επιθυμία του προέδρου Ματαρέλα για εναρμόνιση του νόμου με τον οποίο εκλέγεται η Βουλή με αυτόν που χρησιμοποιείται για την εκλογή στη Γερουσία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Αν το ιταλικό Kοινοβούλιο επιδοθεί σε μια τέτοια διαδικασία εναρμόνισης, θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρις ότου δοθεί η δυνατότητα νέων εκλογών. Διχασμένο ως προς το θέμα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον πρώην πρωθυπουργό Ρέντσι να επιδιώκει γρήγορα νέες εκλογές και τον πρώην επικεφαλής του κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να τονίζει ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα της χώρας στην παρούσα συγκυρία. Στο μεταξύ, ύστερα από χρόνια επικρίσεων προς τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο ότι «πολιτεύεται μέσω μπλογκ», ο Ρέντσι αποφάσισε, από χθες, να ανοίξει το δικό του ιστολόγιο, μέσω του οποίου σχολιάζει την επικαιρότητα.

Το συνταγματικό δικαστήριο κατήργησε την πρόβλεψη για εκλογές σε δύο γύρους, με βάση την οποία τα δύο πρώτα κόμματα πήγαιναν σε δεύτερο γύρο και το πρώτο εξ αυτών κατακτούσε το 55% των εδρών, όσο χαμηλό και αν ήταν το ποσοστό του. Αντιθέτως, η διάταξη που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα παραμένει, υπό την προϋπόθεση να συγκεντρώσει το κόμμα αυτό τουλάχιστον 40% των ψήφων. Υπό τις επικρατούσες συνθήκες κατακερματισμού στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, το 40% φαντάζει ανέφικτο, ως εκ τούτου η διάταξη αυτή θεωρείται πιθανό να αποτελέσει αφετηρία για νέα κούρσα συμμαχιών. Κατά τα λοιπά, το εκλογικό σύστημα που δημιουργείται είναι αναλογικό, με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%.

Διαδηλώσεις για Ρετζένι

Η χθεσινή ημέρα ήταν πλούσια σε ειδήσεις στην Ιταλία, καθώς η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης συνέπεσε με την ημέρα μνήμης για τον υποψήφιο διδάκτορα Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έχασε τη ζωή του στα χέρια των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας. Διαδηλώσεις με αίτημα «δικαιοσύνη για τον Τζούλιο» οργανώθηκαν σε 20 ιταλικές πόλεις, με στόχο την άσκηση πίεσης προς τις ιταλικές και κυρίως τις αιγυπτιακές αρχές.

Ο Ρετζένι βρισκόταν στην Αίγυπτο για να ερευνήσει, στο πλαίσιο της διατριβής του, τον ρόλο των οργανωμένων συνδικαλιστικών δομών στην επιτυχία της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011. Οι αρχές ασφαλείας του καθεστώτος Αλ Σίσι τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν, αφού πρώτα τον βασάνισαν επί δέκα ημέρες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου