Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Γιατί διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο τις αποταμιεύσεις μας; του Paolo Legrenzi

«PERCHE’ GESTIAMO MALE I NOSTRI RISPARMI»  του PAOLO LEGRENZI

Παρουσίαση: Γιώργος Δ. Μυλωνάς

Ο Paolo Legrenzi ξεκινά ένα διερευνητικό ταξίδι με σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους νοητικούς μηχανισμούς που μας κατευθύνουν να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επενδύσουμε όλα όσα έχουμε συγκεντρώσει με αποταμίευση (και, ως εκ τούτου, αποτελούν προϊόν μίας ισχυρής ψυχολογικής υπερφόρτισης).

Ο συγγραφέας θέλει να κάνει σαφές πως συναισθήματα, φόβοι, λύπες, αυταπάτες και στενοί χρονικοί ορίζοντες προσπαθούν να μας εξαπατήσουν, και να μας οδηγήσουν  να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις σε λάθος χρόνο, φοβούμενοι τις πιθανές απώλειες, αγνοώντας τους πραγματικούς κινδύνους που παραμονεύουν.
Όπως λέει ο ίδιος ο Legrenzi: « Όταν έφταναν τα καρύδια στο τραπέζι , εμείς τα παιδιά είχαμε την επιλογή να πάρουμε δύο καρύδια με εγγύηση , ή τέσσερα χωρίς καμία εγγύηση: εάν επιλέγαμε τα δύο που είχαν εγγύηση, τότε, σε περίπτωση που ήταν χαλασμένα, είχαμε το δικαίωμα να τα ανταλλάξουμε. Αντίθετα, εάν επιλέγαμε και τα τέσσερα, τότε θα έπρεπε να τα πάρουμε έτσι όπως είναι, άσχετα αν ήταν καλά ή χαλασμένα. Γιατί όμως ο αδερφός μου προτιμούσε τα δύο σίγουρα; ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο να απογοητευτεί βρίσκοντας περισσότερα από δύο χαλασμένα;»
Και συνεχίζει: «Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην επιλογή μίας μορφής τιμωρίας;             Πολλές φορές τιμωρούμαστε εντελώς άδικα , ή για κάτι που έχει διαπράξει κάποιος άλλος, ή,  η αυστηρότητα της ποινής είναι δυσανάλογη με το παράπτωμα.»
Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου, θα ενημερωθούμε για όλα αυτά που μπορούν να μας οδηγήσουν στη λήψη μίας σωστής ή λάθους απόφασης στη διαχείριση των χρημάτων μας. Για το συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη κρίση, την σωστή δόση φόβου στη διαχείριση των αποταμιεύσεων μας, για ποιο λόγο ρισκάρουμε;   Σε αυτό το σημείο, γίνεται μία σύντομη αναφορά στο τι είναι και πως λειτουργούν οι σημερινοί παγκόσμιοι οίκοι αξιολόγησης, τι είναι τα spread.
Όσον αφορά το χρόνο, ο συγγραφέας πιστεύει ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έρχονται πάντα με καθυστέρηση και σε συνάρτηση με το φόβο , τους κινδύνους και τα παράδοξα της αποταμίευσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να μη χάνουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που πιθανότατα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από τη λήψη μίας σημαντικής απόφασης, επενδυτικού χαρακτήρα».

Ο Paolo Legrenzi είναι καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας, καθώς και συντονιστής στο Εργαστήριο Πειραματικής Οικονομίας Swiss & Global στο Πανεπιστήμιο Ca 'Foscari της Βενετίας. Μεταξύ των βιβλίων του για τον εκδοτικό οίκο il Mulino "Credere" (2008),                       "Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηλίθιος για να κάνει κάτι ανόητο» (2010), "Neuro-mania" (2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου