Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΚΥΚΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: "ΓΕΛΙΟ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ": È STATO IL FIGLIO

Στη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο ιταλός σκηνοθέτης Mario Monicelli δήλωσε χαρακτηριστικά: «η κωμωδία αλά ιταλικά δεν είναι άλλο παρά η διαχείριση δραματικών θεμάτων με όρους κωμικούς, διασκεδαστικούς, ειρωνικούς, χιουμοριστικούς.
Αυτό είναι που κάνει την ιταλική κωμωδία να ξεχωρίζει από τις άλλες». Παρόλο που η κωμωδία αλά ιταλικά σήμερα είναι διαφορετική από εκείνη την κλασική της δεκαετίας του εξήντα, η κινηματογραφική βιομηχανία της Ιταλίας δεν σταμάτησε να παράγει εκπληκτικές ταινίες . Χαρίζοντας ευθυμία και γέλιο στο ευρύ κοινό της Ιταλίας και του εξωτερικού, οι μεγάλοι, νέοι σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου διασκεδάζουν το κοινό χωρίς να είναι ποτέ χυδαίοι. Το σινεμά που κάνουν στοχεύει στην αλήθεια, είναι ικανό να εξιστορήσει την πραγματικότητα των καιρών μας και προπάντων ικανό να αναπαριστά ρεαλιστικά περιβάλλοντα στα οποία να μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί ψυχικά. Ο κύκλος ταινιών που προτείνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου 2015 αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νέας δημιουργικής σαιζόν που βιώνει η ιταλική κωμωδία στις μέρες μας. 

Είσοδος ελεύθερη 

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, ώρα 19:00 
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47 (έναντι Πολυτεχνείου) 

È STATO IL FIGLIO 
Σκηνοθεσία του Daniele Ciprì. Παίζουν οι ηθοποιοί Toni Servillo, Giselda Volodi, Alfredo Castro, Fabrizio Falco, Aurora Quattrocchi. Δραματικό. Italia 2012 / 90 min. Στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους. 
Ο Busu είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που του αρέσει να διηγείται ιστορίες. Καθισμένος στο ταχυδρομικό γραφείο της πόλης του ψυχαγωγεί τους τακτικούς πελάτες, μεταξύ των οποίων κάποιους που τον ακούν με πάθος, οι περισσότεροι όμως αδιαφορούν. Πιο πολύ του αρέσει να διηγείται τα βάσανα της οικογένειας Ciraulo που ξαφνικά βυθίστηκε στο πένθος. Ο Nicola, επικεφαλής της οικογένειας μαζεύει σιδερικά από παροπλισμένα πλοία μαζί με το γέρο πατέρα και το γιο του. Στο φτωχικό του τον περιμένουν κάθε βράδυ η μάνα, η γυναίκα του και η αγαπημένη Serenella που πεθαίνει με τραγικό τρόπο από μια αδέσποτη στη διάρκεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Ο Νικόλα, απαρηγόρητος, βρίσκει ξαφνικά σκοπό και ελπίδα τρέχοντας πίσω από την πιθανότητα μιας αποζημίωσης, δίκαιη αναγνώριση του κράτους προς τα θύματα της Μαφίας. Ανάμεσα σε χρέη και γραφειοκρατική συμφόρηση οι Τσιράουλο δοκιμάζουν να φανταστούν ποια επιθυμία θα καλύψει την αρχέγονη “πείνα” τους. Αξιόλογη η δουλειά προσαρμογής που πέτυχε ο Daniele Ciprì για την ταινία (διαγωνιζόμενο έργο στην Βενετία) από το μυθιστόρημα του Roberto Alajmo. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου