Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

MOTIVARE E’ RIUSCIRE – ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ του GIAN VITTORIO CAPRARA

«Το κίνητρο είναι η πειθώ, η διέγερση, η έμπνευση. Συχνά έχει ως αποτέλεσμα να πείσει τους άλλους να κάνουν καλύτερα αυτό που δεν είναι σε θέση να το κάνουν από μόνοι τους.» 
   Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί και συντηρεί τη δέσμευση μας να κάνουμε κάτι ,                να εμπλακούμε σε μία υπόθεση, τι είναι αυτό που τροφοδοτεί το πάθος μας για καινοτομίες και την επιθυμία μίας διαρκούς ανάπτυξης;
   Για ποιό λόγο ακόμα και όταν υπάρχουν οι ίδιες προϋποθέσεις, κάποιοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα ίδια εμπόδια, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποθαρρύνονται και συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει;

   Μέσα από αυτό το δοκίμιο ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα διαχρονικά ερωτήματα, τα οποία τον έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν, σε μια προηγούμενη έκδοση. Ο Caprara αναπτύσσει και διευρύνει τη συζήτηση για τα κίνητρα, θεωρώντας τα ως τον πλέον αποφασιστικό παράγοντα για την πιθανότητα της επιτυχίας, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο .
   Όλο το βιβλίο είναι σαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας που ο συγγραφέας θέλει να μεταδώσει προς το αναγνωστικό του κοινό, με μια ιδιαίτερη ματιά στη χώρα του (Ιταλία), αφού το όλο εγχείρημα σχετίζεται με τη δέσμευση, την εμπιστοσύνη και τον επείγοντα χαρακτήρα εφαρμογής στρατηγικών που να είναι σε θέση να υποστηρίξουν και να  γαλουχήσουν την κοινωνία. Για να μην παραδοθούν όλα στη λήθη και στην παρακμή .
   Για την ενθάρρυνση της ανθρώπινης αποτελεσματικότητας είτε σε ατομικό, είτε σε  συλλογικό επίπεδο, ο Caprara προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωμένο σε τέσσερις φάσεις:
  1.    Πειθώ: το άτομο πρέπει να πειστεί ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία συγκεκριμένες προκλήσεις.
  2.     Εκμάθηση μέσω της παρατήρησης: τα παραδείγματα των άλλων ανθρώπων που αγωνίζονται αντιμετωπίζοντας τις ίδιες δυσκολίες είναι σε θέση να ενθαρρύνουν το άτομο και να μειώσουν το φόβο της αποτυχίας.
 3.    Έναρξη με ένα τεστ: μέσω της πρακτικής η γνώση μετατρέπεται σε τεχνογνωσία.
  4.    Έλεγχος των συναισθημάτων: όσο περισσότερο κάποιος εμπιστεύεται τις δικές του ικανότητες, τόσο περισσότερο είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες, ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
   O συγγραφέας κλείνοντας το δοκίμιο, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο να συμμετάσχει κανείς δίνοντας μάλιστα τον καλύτερο του εαυτό, αν δεν έχει πρωτίστως αποδεχτεί μέσω των προσωπικών του εμπειριών και βιωμάτων ότι δεν υπάρχει «χάσμα» μεταξύ της συλλογικής επιτυχίας και της ατομικής ευημερίας
   Ο Gian Vittorio Caprara διδάσκει ψυχολογία των συναισθημάτων, των κινήτρων και της προσωπικότητας στο  Πανεπιστήμιο « La Sapienza» της Ρώμης. Μεταξύ των βιβλίων του είναι τα: "Ψυχολογία της Προσωπικότητας» (μαζί με τον Α. Gennaro, εκδόσεις Il Mulino, 1994), «Προσωπικότητα: καθοριστικοί παράγοντες, δυναμική και δυνατότητες" (εκδόσεις Cortina, 2001) και «Μοντέρνοι καιροί. Πολιτική Ψυχολογία »        (εκδόσεις Giunti, 2008).


Ανάγνωση – παρουσίαση : Γιώργος Δ. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου