Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ιταλία: Η Κομισιόν ενέκρινε σχέδιο για έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως το ιταλικό πρόγραμμα στήριξης της τραπζικής ρευστότητας περιλαμβάνει την έκοδση ως και €150 δισ. κρατικών εγγυήσεων. Μπλόκο από Βερολίνο σε σχέδιο για ενίσχυση των τραπεζών με κρατικά κεφάλαι ως και €40 δισ.
Αποτέλεσμα εικόνας για banca italia

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Κυριακή το «πράσινο φως» στην Ιταλία να χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις για την δημιουργία ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης των ιταλικών τραπεζών, ανέφερε εκπρόσωπος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια πρόσθεσε πως το πρόγραμμα εγκρίθηκε με βάση τους κανονισμούς του μπλοκ για την κρατική ενίσχυση σε περιόδους έκτακτων κρίσεων.
Όπως μεταδίδει η WSJ, η εκπρόσωπος ανέφερε πως το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας περιλαμβάνει την έκοδση ως και 150 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων.
Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν μόνο οι τράπεζες που είναι φερέγγυες.
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει πυροδοτήσει μεγάλο sell-off στις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει το 50% της κεφαλαιοποίησης τους από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων στα προβληματικά δάνεια.
Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στη WSJ ότι η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας για να περιορίσει τον πανικό των επενδυτών και μια ενδεχόμενη φυγή καταθέσεων.
Το άλλο σκέλος του σχεδίου που εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση είναι η άμεση κεφαλαιακή τόνωση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος κατά 40 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το Βερολίνο απέρριψε την άμεση ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, ζητώντας να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για το bail in.
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου