Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία: «Σβήνουν» ναζιστικά σύμβολα με… έργα τέχνης

Ιταλία: «Σβήνουν» ναζιστικά σύμβολα με… έργα τέχνης

Παρελθόν οι σβάστικες σε επαρχία της Τοσκάνης με πρωτοβουλία του δήμου και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του δρόμου.

Λέγεται «Murales love», είναι η πρωτοβουλία του δήμου Καπανόρι στην Λούκα της Φλωρεντίας και έχει ένα σκοπό: να εξαφανίσει ναζιστικά σύμβολα από τους τοίχους κτιρίων.

Με αρκετά χρωματιστά σπρέι και καλή διάθεση οι καλλιτέχνες γκράφιτι της ιταλικής πόλης καλούνται να «σβήσουν» σβάστικες και άλλα σύμβολα μίσους, καλύπτοντάς τα με σχέδια ειρήνης και αγάπης, αλλά και ήρωες κόμικ.

Στόχος των τοπικών αρχών είναι οι καλλιτέχνες να εντοπίσουν τα ναζιστικά σύμβολα και επιγραφές σε δημόσια κτίρια και σταδιακά να σχεδιάσουν πάνω τους εικόνες που εκφράζουν αλληλεγγύη και χαρά.

Για τη πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά σημειώνεται στην Ιταλία, «αντιγράφοντας» ανάλογη προσπάθεια που καταγράφηκε στη Γερμανία, μίλησε μέλος του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας: «Ακολουθήσαμε με ενθουσιασμό το παράδειγμα του Βερολίνου. Διαβάσαμε στον διεθνή Τύπο την είδηση και τη βρήκαμε όμορφη και ενδιαφέρουσα για την προώθηση των αξιών της κοινότητάς μας, οι οποίες είναι θετικές και είναι αξίες ειρήνης και αγάπης. Πολύ συχνά τα δημόσια κτίρια καλύπτονται με σύμβολα μίσους από τους συνήθεις απολίτιστους που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν και οι τοπικές αρχές αναγκάζονται κάθε φορά να ξαναβάφουν. Τώρα, όμως, αναλαμβάνουν οι καλλιτέχνες γκράφιτι, παρεμβαίνοντας στο μήνυμα».

Από την άλλη, ο καλλιτέχνης Φεντερίκο Μπερναρντίνι, του οποίου το ψευδώνυμο είναι Freddy Pills, επικρότησε την πρωτοβουλία του δήμου υποστηρίζοντας πως αναγνωρίζεται με αυτό τον τρόπο η τέχνη του γκράφιτι.

«Επιπλέον, θεωρώ το “Murales love” πολύ διασκεδαστικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τα σύμβολα του μίσους με έργα τέχνης που επικοινωνούν ειρήνη και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Μπερναρντίνι.


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου