Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

H απίθανη ιστορία πίσω από τη δημιουργία της τούρκικης… Lamborghini [vid]

[NewsIt]: H απίθανη ιστορία πίσω από τη δημιουργία της τούρκικης… Lamborghini [vid]

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ercan Malkoç, είχε μια επιτυχημένη βιομηχανία, την Ertex, που έφτιαχνε εξαρτήματα για το εσωτερικό μικρών λεωφορείων. Ο Malkoç λοιπόν επισκέφθηκε ένα σαλόνι αυτοκινήτου και ήθελε να δει μια Ferrari από κοντά, ει δυνατόν να καθίσει και μέσα.
Οι υπάλληλοι στο περίπτερο της Ferrari του απαγόρευσαν να πλησιάσει, λέγοντας ότι αυτά ήταν μόνο γιαVIPs. «Εκείνη τη στιγμή ορκίστηκα να φτιάξω το δικό μου αυτοκίνητο», λέει ο Malkoç.  

Δεν πρόκειται για καινούργια ιστορία, όμως έρχεται σήμερα στην επικαιρότητα λόγω των προκλήσεων του Tayyip Erdogan.
Ιδού λοιπόν άλλη μια τουρκική πρόκληση προς την Ελλάδα. Μπορείτε εσείς να φτιάξετε το δικό σας σπορ μοντέλο; - μας λένε με τον τρόπο τους οι γείτονες.
To Etox Zafer (zafer σημαίνει νίκη…) έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Ercan Malkoç, είχε μια επιτυχημένη βιομηχανία, την Ertex, που έφτιαχνε εξαρτήματα για το εσωτερικό μικρών λεωφορείων. Ο Malkoç λοιπόν επισκέφθηκε ένα σαλόνι αυτοκινήτου και ήθελε να δει μια Ferrari από κοντά, ει δυνατόν νακαθίσει και μέσα.
Οι υπάλληλοι στο περίπτερο της Ferrari του απαγόρευσαν να πλησιάσει, λέγοντας ότι αυτά ήταν μόνο γιαVIPs. «Εκείνη τη στιγμή ορκίστηκα να φτιάξω το δικό μου αυτοκίνητο», λέει ο Malkoç.  
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το αυτοκίνητο που δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει ήταν μια Lamborghini – πράγμα που αποτελεί ειρωνεία αν θυμηθούμε τι ώθησε τον Ferruccio Lamborghini να φτιάξει το δικό του σούπερκαρ.
Εν πάση περιπτώσει, η Etox ξεκίνησε ως πράξη «εκδίκησης» προς τους επαρμένους σνομπ από το Maranello ή τη Sant’ Agata.
Το Zafer πήρε το πράσινο φως από την τουρκική κυβέρνηση το 2007, για να αρχίσει η παραγωγή του. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο εντυπωσιακό στην όψη, που θυμίζει από μπροστά TVR και από το πλάι και πίσω Toyota Supra ή και Aston Martin. Οι αναλογίες του είναι σωστές και ο αέρας του σπορτίφ.
Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι μπορείς να παραγγείλεις το Zafer με κινητήρες Renault, BMW ή Volvo. Οι πρώτοι δύο είναι ντίζελ: ένας 125 ίππων 1.5 της Renault και ένας 225 ίππων 3λιτρος της BMW. Περιέργως, οδυνατός κινητήρας της σειράς είναι ένας Volvo 272 ίππων, αν και διατίθεται κι ένας 450 ίππων, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων.
Όπως γράφει σχετικά ο αρθρογράφος του Jalopnik, η βασική έκδοση θυμίζει το παλιό VW Karmann-Ghia, ένα οικονομικό αυτοκίνητο με σπορ κοστούμι.
Η ποικιλία των διαθέσιμων κινητήρων κάνει το Zafer προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό. Το φάσμα των τιμών εκτείνεται από τα 40.000 έως τα 80.000 δολάρια (37.500-75.000 ευρώ).
Όπως φαίνεται, μπορείς ακόμα να αγοράσεις ένα Zafer στην Τουρκία. Και από το site της Etox βλέπουμε ότι παράγουν επίσης ένα όμορφο 4θυρο σεντάν κι ένα μικρό ηλεκτρικό μοντέλο που θυμίζει Suzuki Swift! Κρίνοντας όμως τις σελίδες από άποψη γραφιστική και φωτογραφιών, δεν θα σχηματίσεις την καλύτερη εντύπωση για την ποιότητα των αυτοκινήτων…
Δείτε εδώ το βίντεο:
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου