Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Ιταλία, "νούμερο ένα" προορισμός των ελληνικών εξαγωγών

Αποτέλεσμα εικόνας για ορυκτελαια πετρελαιου
Η Ιταλία παραμένει με διαφορά ο "νούμερο ένα" προορισμός των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του ΚΕΕΜ επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε επίπεδο εννεαμήνου 2016, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην ιταλική αγορά ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 1,47 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Κύπρος και η Βουλγαρία στην τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα. Στην πέμπτη θέση είναι η Τουρκία, η οποία έχασε δύο θέσεις λόγω της πτώσης των πετρελαιοειδών, τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια είχε αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 7η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 9η), η Ρουμανία (από 11η) και η Αίγυπτος (από 8η), στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες, εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και οι: Τουρκμενιστάν (65η θέση), Κουρασάο (77η θέση), Σενεγάλη (80η), Κολομβία (87η), Μαλαισία (93η), Μπαχρέιν (96η), Λουξεμβούργο (99η) και Φιλιππίνες (100ή).
Η Ε.Ε. εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια γεωγραφική περιοχή που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα, καθώς, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το μερίδιο των χωρών της Ένωσης αυξάνεται στα επίπεδα του 57,1% έναντι ποσοστού 42,9% των Τρίτων Χωρών (από 54,1% και 45,9% το πρώτο εννεάμηνο του 2015 αντίστοιχα).

Η Ιταλία, κορυφαίος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την κατάταξη των πιο εξαγώγιμων προϊόντων. Το πετρέλαιο είναι στην κορυφή, με εξαγωγές συνολικής αξίας 4,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα φάρμακα, οι πλάκες αλουμινίου και το παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντικές επιδόσεις κατέγραψαν επίσης τα ψάρια ιχθυοτροφείου, τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά και τα τσιμέντα, που αναρριχήθηκαν στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ την εμφάνισή τους στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας έκαναν οι ζωγραφικοί πίνακες, τα καπνιστά ψάρια, τα παγωτά, τα δίχτυα, το ρύζι, τα κοσμήματα και τα είδη υγιεινής.
Παρά την υπεραπόδοση κάποιων προϊόντων, το συνολικό πρόσημο των εξαγωγών παραμένει αρνητικό καθώς στο εννεάμηνο οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν σε 18,31 δισ. ευρώ, από 19,02 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015.
Στα θετικά στοιχεία πάντως συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών του Σεπτεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες σε επίπεδο εννεαμήνο και έκανε τους εξαγωγείς να αισιοδοξούν για τη συνέχεια. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη υπογραμμίζει πως «τα στοιχεία των εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) προοιωνίζονταν για νέο ιστορικό ρεκόρ σε επίπεδο αξίας κατά δεύτερο συνεχόμενο έτος άνω των 18 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία που φαίνεται να συμμερίζονται και οι διεθνείς Οργανισμοί και η Κομισιόν, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εξαγωγές θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή διετία.
Σύμφωνα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 3,6% την επόμενη χρονιά (και κατά 4% το 2018), με τον ΠΣΕ να εκτιμά ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5% το 2017. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά οι εισαγωγές της Ε.Ε. θα τρέξουν ταχύτερα από ό,τι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε ποσοστό άνω του 65% στις αγορές των κρατών-μελών (χωρίς τα πετρελαιοειδή).
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου