Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες

Καταμέτρηση ψηφοδελτίων στην Ιταλία

Πρόκειται για μια χώρα η οποία, λόγω των ασταθών πολιτικών πλειοψηφιών της, τείνει να βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο. Και για τον λόγο αυτό, πιθανότατα, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις, από «το θεατράκι της πολιτικής», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν εδώ. Είναι αδιάψευστο πάντως ότι οι βουλευτικές εκλογές βρίσκονται πλέον σχεδόν προ των πυλών. Αν δεν υπάρξουν εντυπωσιακές αναταράξεις κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, το πολύ μέχρι την αρχή της ερχόμενης άνοιξης θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες για την ανανέωση του κοινοβουλίου.

Oι πολιτικοί επέστρεψαν από τις σχεδόν ατέλειωτες διακοπές τους και ξαναμπήκαν για τα καλά στην αρένα. Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι, παρά τις φαινομενικές διαφορές και τους καθημερινούς καβγάδες, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι θα καταφέρουν να τα βρουν και να κατέβουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο, στο οποίο μπορεί να δώσουν το «παρών» και εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν όντως η ιταλική συντηρητική παράταξη ενωθεί, μπορεί και να καταφέρει να εξασφαλίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με στήριξη Μέρκελ

Ολες μαζί οι δεξιές δυνάμεις ξεπερνούν το 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ τα Πέντε Αστέρια βρίσκονται στο 28,1% και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στο 26,8%. Πρώτα βέβαια ο Σίλβιο θα πρέπει να καταφέρει να λύσει τουλάχιστον δύο προβλήματα: να περιορίσει την αντιευρωπαϊκή και ρατσιστική ρητορική της Λέγκα, για να μη χάσει την τακτική στήριξη που αποφάσισε να του ξαναπροσφέρει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Μέρκελ, και να γίνει σαφές ποιος θα ηγηθεί του νέου πολιτικού σχήματος. «Ο αρχηγός θα είμαι και πάλι εγώ, νιώθω να είμαι σε πλήρη φόρμα», λέει ο πρώην καβαλιέρε στους συνεργάτες του, όπως διαδίδεται. Ομως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει καμία διάθεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Πρώτα τη Σικελία

Οσο για τα Πέντε Αστέρια, αν βγει κανείς από τη λογική των συμμαχιών, παραμένουν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ετοιμάζονται να εκλέξουν στο ίντερνετ τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους και τον Νοέμβριο ευελπιστούν να κερδίσουν τις εκλογές για τη διακυβέρνηση της περιφέρειας της Σικελίας. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν διπλή γλώσσα. Δύο από τα πιο προβεβλημένα στελέχη τους έχουν, αν όχι διιστάμενες, αρκετά διαφορετικές απόψεις: ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο (ο οποίος είναι πιθανό να αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός), ακολουθεί πιο συντηρητική γραμμή τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στη στήριξη της αστυνομίας στις πρόσφατες επιχειρήσεις της κατά των προσφύγων που είχαν κάνει κατάληψη σε κτίριο στο κέντρο της Ρώμης. Ο δε Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ο οποίος ασχολείται με διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις, προβάλλει σαφέστατα ένα προοδευτικό, «φιλοαριστερό» προφίλ σε όλα τα κύρια θέματα που αφορούν την ιταλική κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει έως τώρα ποια γραμμή θα υπερισχύσει. Το κίνημα μπορεί να επιμένει ότι είναι μια «μετακομματική δύναμη», αλλά όταν θα κληθεί να παρουσιάσει τη λίστα των υποψήφιων υπουργών του στους Ιταλούς (πριν από τις εκλογές, όπως έχει δεσμευτεί), θα είναι αναγκαίες κάποιες κύριας σημασίας επιλογές.

Μειονέκτημα το δημοψήφισμα


Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά, τέλος, η κατάσταση παραμένει οπωσδήποτε πολυσύνθετη. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, ο Ιταλός ομόλογός του, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλούσε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διεθνούς Εκθεσης του Μπάρι, στέλνοντας και αυτός πολιτικά μηνύματα. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, ιδίως στον Νότο, αλλά υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν και πάλι 900.000 θέσεις εργασίας. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη γενικότερη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού κλίματος. Το θέμα όμως είναι ότι ο Τζεντιλόνι σε λίγους μήνες θα πρέπει να παραδώσει και πάλι τη σκυτάλη στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θέλει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς στις εκλογές. Θα πρέπει να δούμε αν οι Ιταλοί συνεχίζουν να συνδέουν τον Ματέο με την αποτυχία στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος ή αν θα καταφέρει να τους πείσει ότι στην ατζέντα του πρόσθεσε καινούργιο περιεχόμενο. Εκτός κι αν έχουμε μια θεαματική έκπληξη και κάποιοι Δημοκρατικοί -όπως ψιθυρίζεται τις ώρες αυτές- ζητήσουν ανοιχτά να παραμείνει ο Πάολο Τζεντιλόνι και ως υποψήφιος πρωθυπουργός στην εκλογική αναμέτρηση του 2018…

Συντάκτης: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης

AP Photo / Gregorio Borgia (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου