Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ιταλία: Δικαστήριο «παγώνει» τη διαδικασία επιλογής υποψήφιου του κόμματος Γκρίλο


Το δικαστήριο του Παλέρμο αποφάσισε να «παγώσει» την διαδικασία επιλογής του υποψήφιου των Πέντε Αστέρων για την προεδρία της περιφέρειας της Σικελίας.

19-09-2017 

Στις εσωτερικές αυτές εκλογές, που οργανώθηκαν μέσω ίντερνετ, τα μέλη του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο είχαν επιλέξει τον Τζανκάρλο Καντσελέρι. Σύμφωνα με τους δικαστικούς, όμως, από την ψηφοφορία αποκλείσθηκε χωρίς βάσιμη αιτία ο Μάουρο Τζουλίβι, ο οποίος επιθυμούσε να πάρει μέρος στην πολιτική αναμέτρηση. Η δικαιολογία που προβλήθηκε για τον αποκλεισμό, ήταν ότι ο Τζουλίβι δεν υπέγραψε εγκαίρως τον ηθικό κώδικα του κινήματος.

Τα Πέντε Αστέρια έκαναν γνωστό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επαναληφθεί η όλη διαδικασία μέσω διαδικτύου, διότι το ερχόμενο Σάββατο πρέπει να κατατεθούν και επίσημα τα σύμβολα των κομμάτων για τις τοπικές αυτές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 4 Νοεμβρίου. Κατά συνέπεια, ο υποψήφιος του κινήματος παραμένει ο Τζανκάρλο Καντσελέρι, εκτός και αν η δικαιοσύνη επιβάλει, με νέα της παρέμβαση, την επανάληψη της διαδικασίας επιλογής.

Πρόκειται για ένα σημαντικό «τεστ» και σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές τα Πέντε Αστέρια είναι φαβορί στη Σικελία. Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, όμως, δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι αμφισβητήσεις μέρους των μελών του κινήματος που ίδρυσε ο ιταλός ηθοποιός και πολιτικός Μπέπε Γκρίλο.

Μόλις χθες βράδυ, ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, με μια «πολιτική πρόκληση», είχε ανακοινώσει ότι αυτοπροτείνεται ως υποψήφιος πρωθυπουργός των Cinque Stelle-Πέντε Αστέρων. Ξέρει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην διαδικασία, διότι δεν είναι μέλος του κινήματος. Αλλά ο κύριος στόχος του είναι να δείξει ότι μια μεγάλη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να στηρίζεται ουσιαστικά μόνο σε έναν «ισχυρό άνδρα», σε ό,τι αφορά την κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον Λουίτζι Ντι Μάιο, νυν αντιπρόεδρο της ιταλικής βουλής, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης του Γκρίλο, αλλά όχι και του συνόλου της ηγετικής ομάδας των «πεντάστερων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου