Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Στα χνάρια του Μακρόν και ο Τζεντιλόνι – Τι σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

 

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας.

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Όπως ανακοίνωσε επίσημα το Μαξίμου, στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά και επενδυτικά ζητήματα, καθώς το μεταναστευτικό, ενώ θα συνυπογράψουν και κοινή δήλωση, στην οποία θα τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.

Παράλληλα, θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών και Οικονομικών και σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων για τη Μεταναστευτική Πολιτική και Ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Εξάλλου, όπως εξήγησαν στις πρόσφατες ομιλίες τους οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα φιλοδοξεί σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο να οικοδομήσει συμμαχίες, αλλά να παίξει και πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως αποδεικνύουν οι επισκέψεις Μακρόν και Τζεντιλόνι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συντονισμού με τις συγκεκριμένες δύο χώρες και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου ευρύτερα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στο Ταλίν στις 28 Σεπτεμβρίου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10 Οκτωβρίου και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουλίου για την Κοινωνική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική της κυβέρνησης με τη Γαλλία και την Ιταλία και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Πέρα από το μέλλον της Ευρώπης και τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, στην αυριανή ατζέντα θα συζητηθούν οικονομικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, όπως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι ΑΟΖ, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις της ΕΕ με άλλες χώρες.

Επιπλέον, αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, όπως η συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Επίσης θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ιταλία έχει ενισχυμένη διακυβερνητική συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου