Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η Ιταλία και ο εφιάλτης των μνημονίων



Δάνεια συνολικού ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις, θα μπορούσε να λάβει η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κι όμως η Ιταλία, χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, διστάζει να αποδεχθεί τα δάνεια, αν και εκτιμάται ότι η πανδημία θα προκαλέσει καθίζηση της οικονομίας της κατά τουλάχιστον 10% το 2020. Ο λόγος είναι ότι, όπως επισημαίνει ο Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου φιλοευρωπαϊκού κόμματος Azione, η παροχή δανείων μέσω του ESM «έχει εξελιχθεί σε μία ιδεολογική συζήτηση, αποκομμένη από την πραγματικότητα».
Λαϊκιστές και εθνικιστές θεωρούν ότι ο ESM δεν είναι παρά ένας "δούρειος ίππος" που στέλνουν οι Βρυξέλλες για να υποτάξουν την Ιταλία. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε είναι ότι οι λαϊκιστές συμμετέχουν και στην κυβέρνησή του. Τη Δευτέρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Κόντε στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, για κρίσιμες διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπως είχε γίνει προ ημερών και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί και το ζήτημα του ESM. Ήδη από τα μέσα Μαΐου έχουν εγκριθεί δάνεια συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στην Ιταλία ωστόσο πολλοί συνδέουν τον ESM με την "πολιτική των μνημονίων" που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της ευρω-κρίσης ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου