Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ο Βιτσέντζο που έγινε Νίκος σκάβοντας την Φαιστό

Ο Βιτσέντζο που έγινε Νίκος σκάβοντας την Φαιστό

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Βιτσέντζο Λα Ρόζα δεν ήταν απλώς ο ανασκαφέας πολλών αρχαιολογικών χώρων στη Μεσαρά, στην Κρήτη και  τη Μεσόγειο.

Ήταν ο άνθρωπος που έδεσε τη ζωή του με τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και δημιούργησε ρίζες στην περιοχή χτίζοντας σπίτι στο Καμηλάρι. Για τους ντόπιους ήταν απλώς ο Νίκος!
Της Μαρίας Καλλέργη
Πολλοί ντόπιοι, που δούλεψαν στις ανασκαφές του στη Φαιστό και Αγία Τριάδα και στο Καμηλάρι, τον άκουγαν να τραγουδάει Ξαρχάκο, Θεοδωράκη κλπ. και να σιγοτραγουδά μαντινάδες.  Οι εργάτες των ανασκαφών τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο και τον ονόμαζαν Νίκο.
Ο άνθρωπος που έριξε νέο φως στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού πραγματοποίησε επίσης ανασκαφές στον Πρινιά Μαλεβιζίου, στο Καμηλάρι, στην Αγία Τριάδα της Φαιστού, στην Αγία Ειρήνη της Κύπρου, καθώς και στη νότια Ιταλία.
Ο πολυβραβευμένος επιστήμονας, που συνέχισε την παράδοση την οποία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή της Μεσαράς, ο κορυφαίος Ιταλός αρχαιολόγος Φεντερίκο Άλμπερτ, βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή την οποία μελετά και ανασκάπτει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών το 1965, δουλεύοντας ως βοηθός του καθηγητή Ντόρο Λέβι, ο οποίος άφησε εποχή με τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις του για τα ευρήματα της περιοχής της Μεσαράς και κυρίως το θολωτό τάφο στο Καμηλάρι και το ανάκτορο της Φαιστού.

Δίδυμο με το Ντι Βίτα
Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση του Άλμπερτ, του Λουίτζι Περνιέ, του Παριμπένι, του Σαβινιόνι και της Λουίζας Μπάντι, ο Λα Ρόσα το 1977 εργάστηκε στο πλευρό του επίσης κορυφαίου Ιταλού αρχαιολόγου Αντονίνο ντι Βίτα, με το αρχαιολογικό αυτό δίδυμο να ρίχνει νέο φως στο μινωικό πολιτισμό και την ακτινοβολία του στην περιοχή αλλά και στα ρωμαϊκά μνημεία της Γόρτυνας που επίσης βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.
Εκτός δε από τη Φαιστό, ο αείμνηστος καθηγητής είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές κι έρευνες στον Πρινιά Μαλεβιζίου, στη θέση Σελί Καμηλαρίου Κρήτης, στην Αγία Τριάδα Μεσσαράς, στην Αγ. Ειρήνη Κύπρου, καθώς και στις Συρακούσες, στην Κεντουρίπε και στη Μιλένα της Σικελίας.
Στην περιοχή της Μεσαράς, όπως επισημαίνει ήρθε για πρώτη φορά το 1965, ως βοηθός του αείμνηστου καθηγητή Ντόρο Λέβι και έκτοτε συνεχώς ερχόταν στη Μεσαρά, μέχρι και Καλοκαίρι του.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2011, ο καθηγητής Λα Ρόζα παρακολουθούσε την τελική δημοσίευση των ανασκαφών του στην Αγία Τριάδα.

Πολλές διακρίσεις
Ο καθηγητής Βιτσέντζο Λα Ρόζα διακρίθηκε σε πολλούς επιστημονικούς στίβους και τομείς. Τιμήθηκε από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς και συνέγραψε πάνω από 180 επιστημονικές μονογραφίες, άρθρα, έχει δε δημοσιεύσει πολλές και αξιόλογες μελέτες.
Επιπλέον, από το 2000 διηύθυνε το περιοδικό "Αρχαία Κρήτη" και την περιοδική έκδοση-σειρά "Μελέτες κρητικής αρχαιολογίας", που δημοσιεύει το Κέντρο της Κρητικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνια, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος, το 1999.
Ο ρόλος που ο Βιτσέντζο Λα Ρόσα έπαιξε στην περιοχή αλλά και ο τρόπος που οι ντόπιοι των έβαλαν στην καρδιά του γίνεται εμφανής σε τμήμα  κειμένου  με τον οποίο τον αποχαιρέτησαν πριν λίγα χρόνια  οι φορείς του Καμηλαρίου. Σε απόσπασμα ανέφεραν: «Ο Νίκος (Vincenzo La Rosa) ήταν χωριανός μας.  Ήρθε το τελευταίο καλοκαίρι του, το 2014 από την Ιταλία για τρεις μέρες, γιατί τόσες του έδωσαν οι γιατροί του άδεια, και επισκέφτηκε το χωριό, για να δει τελευταία φορά την αγαπημένη του Φαιστό από τη βεράντα του σπιτιού του. Η αγάπη του για το χωριό, τη Μεσαρά, την Κρήτη, τον πολιτισμό, την ιστορία και τους ανθρώπους της θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας. Το επιστημονικό του έργο από το 1965 για την περιοχή μας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύει επιστημονικά την περιοχή μας».

https://maleviziotis.gr/2020/07/08/%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%b2%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82/?fbclid=IwAR1ixYLIwD4KoU-KeWP6mhV5jiQNm7C7DMS6CYwwoitlBellAo8u5cH3ElQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου