Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Κοινωνίες της υπαίθρου στην ελληνοβενετική Ανατολή

koinonies tis ypaithrou

Όπως σημειώνει ο επιμελητής του τόμου στο εισαγωγικό του άρθρο, «η ιδέα της δημιουργίας συλλογικού τόμου με θέμα τις κοινωνίες της υπαίθρου στην ελληνοβενετική Ανατολή γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την μακραίωνη περίοδο της βενετικής παρουσίας σε εδάφη του ελληνικού χώρου είναι εστιασμένες στις πόλεις, μολονότι στην συντριπτική πλειονότητά του ο πληθυσμός των κυριαρχούμενων περιοχών κατοικούσε στην εκτενή ύπαιθρο».

Στον τόμο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ένδεκα μελέτες, καταξιωμένων στον χώρο τους ερευνητών, οι οποίες απαντούν σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την Κρήτη και την Πελοπόννησο, καθώς επίσης την Κύπρο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά.
Μόνον η Κέρκυρα και η Λευκάδα λείπουν από το σύνολο των βενετικών κτήσεων, παρά τον πλούτο του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στα τοπικά τους αρχεία. Πρόκειται για μια έλλειψη που οδηγεί αναπόφευκτα στο, προφανώς, λανθασμένο συμπέρασμα ότι δεν διέθεταν χωριά ή ότι ο αγροτικός χώρος τους ήταν εξαιρετικά συρρικνωμένος σε σχέση με τον αστικό!
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Κώστας Ε. Λαμπρινός, Κοινωνική ιστορία του ελληνοβενετικού αγροτικού χώρου (13ος-18ος αι.). Ζητήματα και προοπτικές έρευνας.
Xαράλαμπος Γάσπαρης, Οι ξένοι του χωριού. Κοινωνικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών χωριών της Κρήτης.
Άγγελ Nικολάου-Kονναρή, Συνέχειες και ασυνέχειες στη δουλοπαροικιακή πολιτική της βενετικής διοίκησης στην Κύπρο.
Marianna Kolyvà, I comuni nel contado dell’isola di Zante. Politica territoriale, contesto sociale, apparato amministativo (fine Quattrocento-metà Cinquecento).
Δέσποινα Ερ. Βλάσση, Κοινωνική και οικονομική συγκρότηση του ορεινού χώρου στη βενετοκρατούμενη Κεφαλονιά.
Kostas E. Lambrinos, La campagna cretese nell’epoca veneziana. Gestori di potere e profilo socio-istituzionale dei contadini (sec. XVI-XVII).
Kώστας Γ. Τσικνάκης, Περιοδεύοντας στην ύπαιθρο της Κρήτης για την απονομή δικαιοσύνης. Φεουδαρχικές καταπιέσεις και μέτρα περιστολής τους από τον Giacomo Foscarini στα χρόνια 1574-1577.
Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Γυναίκα και αγροτικός κόσμος στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Αποφάσεις του Συνδίκου, Ανακριτή της Ανατολής Ottaviano Bon (1613).
Ασπασία Παπαδάκη, Εξωδικαστική επίλυση ιδιωτικών διαφορών στην κρητική ύπαιθρο κατά την ύστερη βενετική περίοδο.
Αλέξης Μάλλιαρης, Ο κόσμος της υπαίθρου στη βενετική Πελοπόννησο (1686-1715).
Αγγελική Πανοπούλου, Αλυκάριοι – εργάτες – αγρότες. Συνθήκες εργασίας και σχέσεις εξουσίας στις αλυκές της βενετοκρατούμενης Πελοποννήσου.

https://venetocrazia.wordpress.com/2019/10/14/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b8%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%b5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου