Ρώμη, Ιταλία
Η Ιταλία δεν σχεδιάζει να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για να στηρίξει τις τράπεζές της με κρατικό χρήμα, αντίθετα σκοπεύει να τους τηρήσει, είπε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, διαψεύδοντας δημοσίευμα των Financial Times.
«H Ιταλία δεν έχει πρόθεση να αψηφίσει τις Βρυξέλλες στο θέμα των τραπεζών. Σεβόμαστε τους κανόνες και προτιμάμε τους κανόνες της αγοράς για τις τράπεζές μας», είπε ο εκπρόσωπος.
Οι FT ανέφεραν σε δημοσίευμά τους την Δευτέρα ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό της σύστημα εάν αντιμετωπίσει δυσμενή συστημικά προβλήματα παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου για την ανάγκη.
Οι ιταλικές τράπεζες επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ και οι μετοχές τους σημειώνουν αισθητές απώλειες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η Ιταλία είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν για την κατάρτιση σχεδίου ανακεφαλαιοποίηση στον κλάδο με κρατικά κεφάλαια περιορίζοντας τις απώλειες για τους επενδυτές, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Fitch: Δύσκολη η κρατική ενίσχυση ιταλικών τραπεζών
Η αναζήτηση εναλλακτικών από την ιταλική κυβέρνηση για την ενίσχυση των κεφαλαίων των ιταλικών τραπεζών με τη χρήση δημόσιων πόρων καταδεικνύει τις πιέσεις που δέχεται ο ιταλικός τραπεζικός τομέας από την χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, σημειώνει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το αξιόχρεο των ιταλικών τραπεζών θα ενισχυόταν από μια κρατική στήριξη που δεν θα πυροδοτούσε ένα «bail in». Ωστόσο, τονίζει πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η λύση αυτή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.
«Εκτιμούμε πως θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια αναγκαία πολιτική συναίνεση για τη χρήση δημόσιων πόρων ως μετοχικού κεφαλαίου υπό το άρθρο 108 της συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξαιρούνταν από τους κανονισμούς για την κρατική ενίσχυση της Ε.Ε., τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» σημειώνεται σε έκθεση της Fitch.
«Διαφορετικά, οποιαδήποτε χρήση δημόσιων πόρων, η οποία επιτρέπεται με βάση την BRRD εφόσον έχει προληπτικό χαρακτήρα μετά από ένα stress test, θα υπόκειται στους κανονισμούς για την κρατική ενίσχυση» επισημαίνεται.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Fitch, oι κανονισμοί για την κρατική ενίσχυση προβλέπουν στις περισσότερες περιπτώσεις τον διαμοιρασμό των βαρών με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα αύξανε τον κίνδυνο ενός «bail in».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου