Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι η νέα δήμαρχος της Ρώμης. Η 37χρονη προέρχεται από το κίνημα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε το 2009 ο Μπέπε Γκρίλο.
Την Κυριακή επικράτησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 67,15% του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Ρομπέρτο Τζιακέτι.
Με χρέος στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, η ιταλική πρωτεύουσα «φλερτάρει», πλέον, ανοιχτά με τη χρεοκοπία. Αν η Ράτζι πετύχει στο πόστο της, το κόμμα της θα καθιερωθεί ως κύρια αντιπολιτευτική δύναμη εν όψει των εκλογών του 2018. Αν όχι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα χάσει αρκετά σε απήχηση.
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Ποια είναι τα πρώτα δύο πράγματα που θα κάνετε μόλις αναλάβετε και επίσημα;
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Θα ξεκινήσουμε με την αντιμετώπιση της κατασπατάλησης, η οποία μας κοστίζει €1,2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Αυτό το ποσό πρέπει να το ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε με αυτό τις υπηρεσίες μας. Εν συνεχεία, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε για το χρέος της Ρώμης, ένα ποσό μεταξύ 13 και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να διενεργήσουμε έναν έλεγχο για να καταλάβουμε ακριβώς τι εμπίπτει στην αρμοδιότητα της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση. Εν συνεχεία, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια. Σήμερα το επιτόκιο είναι σχεδόν 0%, δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε τόκους του 2008».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσετε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι και το Δημοκρατικό Κόμμα, με το οποίο υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτό περιπλέκει λίγο τα πράγματα.
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Σίγουρα όχι από την πλευρά μου. Πάντα έλεγα πως θα περίμενα μια σωστή και ειλικρινή σχέση με άλλους θεσμούς. Από την πλευρά μου υπήρχε η μέγιστη προθυμία. Έχω δηλώσει ότι ολοκλήρωσα εύκολα μια προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα υπήρξε αρκετά τραχύ, ιδιαίτερα προς το πρόσωπό μου. Για μένα δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξεκινάμε από την αρχή και εργαζόμαστε για το καλό της Ρώμης και των κατοίκων της. Περιμένω την ίδια ακεραιότητα και από άλλους θεσμούς και ιδίως από τον πρωθυπουργό».
Ποια είναι η Βιρτζίνια Ράτζι
- Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι 37 ετών και έχει σπουδάσει νομική.
- Μπήκε στην πολιτική το 2011. Δύο χρόνια μετά εξελέγη δημοτική σύμβουλος στη Ρώμη με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
- Επικράτησε με 67,15% στον δεύτερο γύρο των εκλογών του αντιπάλου της Ρομπέρτο Τζιακέτι του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 32,85%.
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Θα θέλατε να μας διευκρινίσετε τι συνέβη το 2012, όταν υπήρξατε νομική σύμβουλος σε μια δημόσια επιχείρηση και δηλώσατε την πληρωμή σας τρία χρόνια μετά; Είπατε κατά την προεκλογική περίοδο πως οι αντίπαλοί σας εκτόξευαν λάσπη εναντίον σας. Όμως τώρα είστε δήμαρχος και οι ψηφοφόροι σας ζητούν απαντήσεις, ειδικά αφού εσείς πάντα λέτε πως η διαφάνεια είναι το ισχυρό σας όπλο.
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Δεν υπήρξα νομική σύμβουλος, παρείχα απλά νομική βοήθεια και έχει μεγάλη διαφορά. Από τη θέση αυτή, δουλειά μου ήταν να θέσω σε ισχύ τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η τοπική υγειονομική αρχήASL είχε πέσει θύμα απάτης από έναν γιατρό. Είχαν πληρώσει περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε. Δουλειά μου ήταν να ανακτήσω τα χρήματα εκ μέρους της αρχής. Η δουλειά μου δόθηκε το 2012, ακολούθησα τις διαδικασίες και εξέδωσα το τιμολόγιο το 2014. Το τιμολόγιο μπήκε στα βιβλία της επιχείρησης, η εντολή πληρωμής βγήκε το 2015, πληρώθηκα το 2015 και η πληρωμή μου δηλώθηκε το 2015. Οι επαγγελματίες κάνουν δήλωση με βάση τις εισπράξεις τους».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Η μαφία φαίνεται να έχει διαβρώσει τα πάντα στη Ρώμη. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν παρεισφρήσει παντού και με την ανοχή του πολιτικού κόσμου. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό και, κυρίως, τι πρέπει να γίνει ώστε να παραμείνει το τοπίο καθαρό;
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Κατ’ αρχάς, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Για τα δημόσια έργα, θα πρέπει να ισχύσουν οι υπάρχοντες κανόνες. Αυτό θα δώσει ευκαιρίες σε όλες τις εταιρείες που θέλουν να εργαστούν για τη Ρώμη, σε όλους τους τομείς, να καταθέσουν τις προσφορές τους στο δήμο. Έτσι, η καλύτερη προσφορά θα μπορέσει να πάρει τη δουλειά».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Μιλάτε για δημόσια έργα. Όμως το πρόβλημα είναι η εμπλοκή της μαφίας. Δεν είναι εύκολο να αποκλειστούν οι εγκληματικές οργανώσεις.
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Πρέπει να μετέλθουμε όλων των μέσων που διαθέτουμε. Για παράδειγμα, όλες οι δηλώσεις κατά της μαφίας. Η Εθνική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς ήδη δήλωσε πως θα στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση της Ρώμης. Έκθεση του προέδρου της ανέλυσε σχεδόν 1500 συμβάσεις, περίπου το 10% όλων των συμβάσεων, και διαπίστωσε ότι το 90%, εκτός του ότι ήταν παράνομες, αντέβαιναν και στην κοινή λογική. Είναι σαφές επομένως πως η αυτοδιοίκηση δυσλειτουργούσε για χρόνια και τώρα πρέπει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Τα προάστια της Ρώμης έχουν μετατραπεί σε μνημείο κοινωνικού αποκλεισμού. Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ ή το Αμβούργο επανεξετάζεται ένα μοντέλο που δεν λειτούργησε και οδήγησε στη δημιουργία γκέτο. Εκεί πλέον εφαρμόζεται η κοινωνική στέγαση, ώστε να αλλάξει το μίγμα των κατοίκων. Μήπως η Ρώμη έχει καθυστερήσει πολύ;
Βιρτζίνια Ράτζι:
Όχι, καθόλου. Όμως η Ρώμη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να συνδέει τα προάστια με το κέντρο. Κι όταν λέω “προάστια”, δεν εννοώ τα περίχωρα της πόλης μας. Εννοώ όλες τις περιοχές που βρίσκονται μεν πέριξ του κέντρου, αλλά στερούνται βασικών πραγμάτων, όπως συγκοινωνίες, υπηρεσίες για τους πολίτες, κινηματογράφους ή θέατρα. Αυτές οι περιοχές έχουν μετατραπεί σε υπνοθαλάμους, έξω από τους οποίους έχουμε ολόκληρα συγκροτήματα διαμερισμάτων που είναι άδεια. Άρα όχι, δεν είναι πολύ αργά, όμως χρειάζεται να αναλάβουμε δράση.
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Τι δράση μπορείτε να αναλάβετε με δεδομένο τον προϋπολογισμό του δήμου;
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σπατάλες».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Ξεκίνησα τη συνέντευξη λέγοντάς σας «συγχαρητήρια». Όμως δεν ήξερα στ’ αλήθεια αν έπρεπε να το πω ή όχι. Διότι η διοίκηση μιας πόλης τόσο περίπλοκης όσο η Ρώμη είναι ένα τρομακτικό έργο. Δεν φοβάστε πως, αν κάτι πάει στραβά, αυτό θα επηρεάσει συνολικά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων;
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Θεωρώ πως σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες κατά κάποιο τρόπο, ειδικά στη Ρώμη, εξέφρασαν τη θέληση να δεσμευθούν σε μια αλλαγή της πόλης. Δεν πιστεύω πως αυτή η θέληση πρέπει να υποτιμάται. Τα τελευταία τρία χρόνια ως αντιπολίτευση και τους τρεις μήνες της προεκλογικής εκστρατείας έλεγα πάντα πως η Ρώμη θα αλλάξει αν αλλάξουν και οι Ρωμαίοι. Αν μείνουμε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πάντα. Είμαι πεπεισμένη πως η εμπειρία αυτή θα είναι θετική. Θα πάρει χρόνο, βέβαια, διότι δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Παραλαμβάνουμε μια πόλη σε ερείπια. Πραγματικά σε ερείπια. Πιστεύω όμως πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αργά την πορεία αυτού του τρένου που οδεύει κατ’ ευθείαν προς τον γκρεμό. Πρέπει όμως να βάλουμε την πόλη ξανά στον ίσιο δρόμο, με κατεύθυνση ένα μέλλον στο οποίο οι ανάγκες των πολιτών θα τεθούν και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής».
Σιμόνα Βόλτα, euronews:
Μετά το Παρίσι και τη Μαδρίτη, μια ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έχει γυναίκα δήμαρχο. Σύμπτωση;
Βιρτζίνια Ράτζι:
«Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ή όχι. Θα έλεγα πως είναι ένα καλό σημάδι ότι οι καιροί αλλάζουν. Είναι ένα σημάδι του ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να μπουν σε μια νέα περιπέτεια. Ελπίζω επίσης ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα εναντίον των σεξιστικών πολιτικών. Των πολιτικών που αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και φεύγουν σταδιακά από το δημόσιο διάλογο».
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου