Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κομισιόν: «Ναι» στο σωσιβίο για τις ιταλικές τράπεζες

Εξετάζεται η Monte dei Paschi.

Κομισιόν: «Ναι» στο σωσιβίο για τις ιταλικές τράπεζες

Βρυξέλλες 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της σε παράταση του ιταλικού πλαισίου για έκτακτη παροχή ρευστότητας σε προβληματικές τράπεζες - πλαίσιο από το οποίο επωφελείται και η Monte dei Paschi (MPS). 

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ωστόσο ότι αυτό είναι ξεχωριστό από κρατική ένεση κεφαλαίου, τονίζοντας πως το σχέδιο κρατικής παρέμβασης για την MPS βρίσκεται ακόμη υπό εξετάση.

Το ιταλικό «σωσίβιο ρευστότητας» (ανάλογο όσων υπάρχουν σε Κύπρο, Ελλάδα ή Πορτογαλία) πήρε από την Κομισιόν παράταση για άλλους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες. 

«Η Ιταλία ζήτησε από την Κομισιόν να εκγρίνει τέτοια υποστήριξη για την Monte dei Paschi di Siena ώστε να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, η Κομισιόν το ενέκρινε σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέχρι τον Ιούνιο δηλαδή, συγκεκριμένα η Monte dei Paschi θα μπορεί να χρησιμοποιεί το έκτακτο ιταλικό πλαίσιο. Βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, η Κομισιόν πρέπει να εγκρίνει κατά περίπτωση πρόβαση στο «σωσίβιο» όταν πρόκειται για ιδρύματα με έλλειψη κεφαλαίου.

Οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν πως η πρόσβαση της MPS σε έκτακτη ρευστότητα είναι ξεχωριστή από το σχέδιο διάσωσής της. Τονίζοντας πως η παράταση του μέτρου δεν αφορά κεφαλαική ενίσχυση, η Κομισιόν ανέφερε πως «συνεχίζει τη συνεργασία με τις ιταλικές και τις εποπτικές Αρχές για να αξιολογηθεί εάν η σχεδιαζόμενη ιταλική [κρατική] παρέμβαση είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Η Ρώμη έχει εγκρίνει το σχέδιο για κρατική στήριξη της MPS, θεωρώντας ότι χρειάζεται 5,5 δισ. ευρώ και έχοντας δημιουργήσει ιταλικό ταμείο ύψους μέχρι 20 δισ. ευρώ για προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΚΤ ωστόσο από την πλευρά της εκτίμησε πως η MPS, η παλιότερη σε λειτουργία τράπεζα στον κόσμο, έχει «τρύπα» 8,8 δισ. ευρώ.



Φωτογραφία: Reuters



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου