Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ο τραπεζικός "εμφύλιος" στην Ευρωζώνη ξεκινά από την Ιταλία

Ο τραπεζικός "εμφύλιος" στην Ευρωζώνη ξεκινά από την Ιταλία

του Γ. Αγγέλη
Με μία συνέντευξη "ποταμό” ο Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας κ. Παντοάν λίγο πριν το γύρισμα του χρόνου, αμφισβητεί έμμεσα τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για 8,8 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση της Monde dei Paschi di Siena (MPS) και υποστηρίζει ότι η "πολιτική έχει κάνει το θέμα των τραπεζών αιτία εμφύλιου πολέμου” στην Ευρώπη...
"Φωτογραφίζει” πίσω από την εκτίμηση της 8,8 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, την γερμανική πίεση της Bundesbank, καθώς από την πλευρά αυτή εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον για την "πλήρη εφαρμογή των κανόνων...”.  
Ο Ιταλός Υπ. Οικονομικών (που παρέμεινε στο πόστο του και μετά τη αποχώρηση Ρέντζι) δεν αμφισβητεί την απόφαση της ΕΚΤ, αλλά θέτει θέμα για τα κριτήρια με τα οποία αυτή διαμορφώθηκε, δεδομένου οτι η προηγούμενη εκτίμηση για την MPS είναι προσδιορίσει το ποσό αυτό στα 5,5 δισ. ευρω.
Στην Ιταλία θεωρούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση της MPS, της αρχαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη και τρίτης σε μέγεθος στην Ιταλία, μπορεί να γίνει με εργαλεία ανάλογα με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ήτοι κρατικά κεφάλαια και με την μερική συμμετοχή των ομολογιούχων της τράπεζας.
Το σκηνικό της κρίσης στην ΜPS ξεπερνά πλέον τα ιταλικά δεδομένα όχι μόνο γιατί η ΜPS είναι μία συστημικής σημασίας τράπεζα στην Ευρωζώνη, αλλά γιατί το 2017 το πρόβλημα των NPLs διαπερνά οριζόντια στο ευρωσύστημα και πυροδοτεί προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης σε μία διασυνοριακή σειρά τραπεζών.
Το ζήτημα που αναδύεται από την υπόθεση της MPS αλλά αφορά πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη μαζί και τις ελληνικές τράπεζες είναι το πως με ενιαίους κανόνες θα πρέπει να υπολογίζεται η "υποτίμηση” της αξίας των NPLs έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να προσδιορίζονται και οι κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Η υπόθεση που σηκώνουν οι Ιταλοί στην MPS είναι το ποια είναι είναι τα κριτήρια με τα οποία η ΕΚΤ υπολογίζει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και κατά πόσο αυτά τα κριτήρια είναι γενικευμένα σε όλες τις ευρωτράπεζες ή όχι.
Το ερώτημα αυτό βέβαια πρόκειται σύντομα να "ακουμπίσει” και τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες όσον αφορά τα NPLs, αλλά και τα άλλα "κομμάτια” της κεφαλαιακής τους ευπάθειας που παραμένουν ανοικτές πληγές σε ενα επιδεινούμενο λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ περιβάλλον...
Η υπόθεση που "σηκώνουν” οι Ιταλοί, τραπεζίτες και δημόσιο, ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το ζητούμενο, δηλαδή η "αξία” των NPLs είναι για την διετία 2017 -2018 το κεντρικούς τους ζήτημα.
Όπως και η προσαρμογή της BRRD στην εθνική νομολογία. Και στο θέμα αυτό εγείρεται πλέον θέμα "ερμηνείας” της  Κοινοτικής Οδηγίας η οποία έχει εδώ και ένα χρόνο εισάγει ως γενικό κανόνα το bail – In στην διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών...
Η περίπτωση της MPS αναδεικνύεται τελικά σε υπόθεση "σταθμό” στην διαδικασία ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς χτυπάει στην... καρδιά της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και της δεύτερης μετά την Γερμανία οικονομίας σε συγκέντρωση αποθεμάτων χρυσού...       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου