Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινά γλυκά "ψωμιά" από την Ιταλία: Parrozzo

Παρότσο (Parrozzo)

Στην παράδοση των Χριστουγεννιάτικων γλυκών της Δυτικής Ευρώπης κυρίαρχο λόγο έχουν τα γλυκά αφράτα "ψωμιά", με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, με διάφορα ζεστά μπαχαρικά, που τα αρώματά τους αναδεικνύονται καλύτερα ενώ ψήνονται στο φούρνο.

Υλικά

6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου 

200 γρ. ζάχαρη 
150 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα 
10 γρ. πικραμύγδαλα (ή 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου) 
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
35 γρ. καλαμποκάλευρο 
1 πρέζα αλάτι 
1-2 σταγόνες εσάνς βανίλιας 
ξύσμα από 1 λεμόνι  
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα  


Παρασκευή

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι και στη συνέχεια τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με 1-2 κουταλάκια από τη ζάχαρη, που θα τραβήξει το λάδι που αφήνουν τα αμύγδαλα όταν τα αλέθεις. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, για 10 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν. Αναμειγνύουμε, με προσοχή, το ελαιόλαδο με το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο προσθέτουμε την εσάνς της βανίλιας και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, λίγο-λίγο, προσεχτικά το μείγμα τους με τους κρόκους σχηματίζοντας ένα πηχτό μείγμα. Χτυπάμε και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε πηχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας μαρέγκα στο μείγμα για να το αραιώσουμε λίγο και σταδιακά ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, με μια σπάτουλα, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει η ζύμη μια λεία και ομοιογενή υφή.  Ντύνουμε με αντικολλητικό μια ημισφαιρική φόρμα (για κασάτα ή παρότσο) με διάμετρο 20 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα. Κουνάμε λίγο τη φόρμα για να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη και ψήνουμε το παρότσο, σε προθερμασμένο στους 170ο С, φούρνο, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 1 περίπου ώρα, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο τα πρώτα 45 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα το παρότσο διαπερνώντας το με ένα ξύλινο καλαμάκι, το οποίο θα πρέπει να βγει εντελώς στεγνό από το εσωτερικό του. Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο και για τα υπόλοιπα 10-15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, βγάζουμε το χαρτί και ετοιμάζουμε την επικάλυψη της σοκολάτας. 


Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το παρότσο, οδηγώντας τη ροή της σοκολάτας περιμετρικά με σπάτουλα για να καλυφθεί όλο το γλυκό ομοιόμορφα. Αφήνουμε την κουβερτούρα να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε το γλυκό.


Θάλεια Τσιχλάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου