Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινά γλυκά "ψωμιά" από την Ιταλία: Panpepato ή Pampepato

Πανπεπάτο (Panpepato ή Pampepato)

Γιορτινά γλυκά "ψωμιά" από την Ιταλία: Panpepato ή Pampepato


Υλικά

120 γρ. αλεύρι 

500 ml βραστό νερό  
80 γρ. μέλι 
70 γρ. ζάχαρη 
½ κ. κ. μαγειρική σόδα 
3 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα 
40 γρ. σταφίδες 
100 γρ. κόντιτα πορτοκάλι και κίτρο, κομμένα σε κυβάκια 
40 γρ. αμύγδαλα, χωρίς το κέλυφός τους και τη φλούδα τους 
40 γρ. φουντούκια, χωρίς το κέλυφός τους 
40 γρ. καρύδια, χωρίς το κέλυφός τους 
1 κ. σ. κουκουνάρι 
1 γερή πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 γερή πρέζα φρεσκο-κοπανισμένη κανέλλα  
½ κ. κ. γαρύφαλλα ψιλοκοπανισμένα  
1 περικάρπιο μοσχοκάρυδου (μέις ή μοσχομάχερ), λεπτοτριμμένο 
1 πρέζα κόλιανδρο, φρεσκο-κοπανισμένο 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πικρό κακάο  
βούτυρο για τη φόρμα 


Καβουρδίζουμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς και κοπανάμε στο γουδί τα μπαχαρικά για να κονιορτοποιηθούν καλά. Βράζουμε το νερό. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, κοσκινίζοντας το πάνω από το μπολ και δουλεύοντας το μείγμα με μια ξύλινη σπάτουλα. Ρίχνουμε στο μείγμα τους ξηρούς καρπούς, τα σύκα, τις σταφίδες, τα 30 γρ. από κόντιτα, τα μπαχαρικά και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε μια ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 20 εκ. Ισιώνουμε την επιφάνεια του μείγματος με τη σπάτουλα και ρίχνουμε από πάνω τα λίγα κόντιτα που κρατήσαμε. Ψήνουμε το πανφόρτε σε προθερμασμένο, στους 160ο С, φούρνο για 30 περίπου λεπτά μέχρι η επιφάνεια του να πάρει ένα αρκετά σκούρο χρώμα. Βγάζουμε το πανφόρτε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.



Θάλεια Τσιχλάκη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου