Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Monte dei Paschi: Άκαρπη η προσπάθεια άντλησης 5 δισ. από ιδιωτικά κεφάλαια


Άκαρπη απέβη η προσπάθεια της Monte dei Paschi di Siena να αντλήσει, μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, η κρατική διάσωση, μέσω της εμπλοκής του ιταλικού δημοσίου στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, αποτελεί μονόδρομο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας έχει ήδη λάβει έγκριση, προκειμένου να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Monte dei Paschi ανέφερε σε ανακοίνωση ότι θα επιστρέψει τα ομόλογα που είχαν προσφέρει επενδυτές στο πλαίσιο της πρότασης ανταλλαγής (swap) με μετοχές. 
Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, η Monte dei Paschi σχεδίαζε την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi ήταν μικρό, γιατί η ιταλική τράπεζα δεν κατάφερε να βρει στρατηγικό επενδυτή.
Αυτή η εξέλιξη - δηλαδή η υπαγωγή της ιστορικής τράπεζας σε πακέτο βοήθειας - θα συνεπάγεται την πρόκληση ζημιών στους κατόχους ομολόγων, όπως ορίζουν και οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τις τραπεζικές διασώσεις.
Την Πέμπτη, η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena κατακρημνίστηκε στο -7,48% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου