Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια


Ο Demetrio Stratos, μέσα από την έρευνα και τη σύντομη καλλιτεχνική πορεία του, πήγε την ανθρώπινη­ φωνή στα φυσικά (ή και αφύσικα) όριά της, ανοίγοντας δρόμο στη σύγχρονη μουσική.
Παραμένει σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα –μόνο ψαγμένοι κύκλοι γύρω από το rock, την jazz και τη σύγχρονη μουσική τον γνωρίζουν– συνεπώς αυτό το τριήμερο (7-9/6) αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες, περφόρμανς, workshops, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφιών και ηχητικές εγκαταστάσεις, αποτελεί ένα ιδανικό όχημα για να έρθει κάποιος σε επαφή με τη μουσική του.

Ο Demetrio Stratos (ή Στράτος Δημητρίου) ήταν Έλληνας Αιγυπτιώτης από την Αλεξάνδρεια, που έζησε κι έδρασε καλλιτεχνικά στην Ιταλία των ’60s-’70s. Πήγε στο Μιλάνο το 1962 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, όμως πολύ γρήγορα στράφηκε στη μουσική – αρχικά στην ιταλική pop. Το 1967 μπήκε στους I Ribelli (το εν λόγω γκρουπ, προτού πάρει το δρόμο του, συνόδευε τον σπουδαίο τραγουδιστή Adriano Celentano). Ο Stratos ήταν οργανίστας, όταν όμως άρχισε να τραγουδάει, η απλή pop μεταμορφώθηκε σε κάτι μαγικό! Οι Ribelli έκαναν μεγάλες επιτυχίες χάρη στη μοναδική φωνή του (όπως το εξαίσιο «Pugni Chiusi» ή το «La Nostra Favola» – το «Delilah» με ερμηνεία ανώτερη από αυτήν του Tom Jones) .




Όμως ο Demetrio Stratos δεν έμεινε εκεί. Έφτιαξε το 1972 τους AreA, ένα jazz-rock ή prog-rock σχήμα του οποίου ο πλήρης τίτλος ήταν Area International Popular Group και το οποίο ήταν και πρωτοποριακό, και δημοφιλές. Εδώ ο Stratos έβαλε την ευρύτερη μουσική του παράδοση (μεσογειακή, ανατολίτικη, ηπειρώτικη κ.λπ.) σε ένα ηλεκτρικό contemporary, jazz, rock, funk, electronica, world κ.ο.κ. περιβάλλον.

Με τους AreΑ ο Stratos προχώρησε τη φωνή του σε ασύλληπτα εκφραστικά επίπεδα, τραβώντας όλο το σχήμα μπροστά και κάνοντας μια μουσική που είχε τεράστιο popular αντίκρισμα, με κομμάτια όπως τα «Luglio, Agosto, Settembre (Nero)», «Gioia e Rivoluzione», «Cometa Rossa» κ.ά. να αποτελούν αριστουργήματα διεθνικής πολιτισμικής fusion (με μπόλικη Ελλάδα μέσα τους). Μέσα κι έξω από τους AreA, ο Demetrio Stratos ερευνούσε το σωματικό/πνευματικό σύνολο της φωνής, δημιουργώντας διπλοφωνίες, τριπλοφωνίες, φλαουτοφωνίες κ.λπ. και ωθώντας το τέλειο αυτό μουσικό όργανο πέρα από τα όριά του. Δυστυχώς όμως, η ερευνητική πορεία του αυτή –που ήταν πια μέρος της διεθνούς μουσικής αβανγκάρντια– διακόπηκε με το θάνατό του, στις 13/6/1979. Τα προσωπικά του άλμπουμ «Metrodora» και «Cantare la voce» θεωρούνται cult classics σε ό,τι αφορά τη φωνητική μουσική.


https://www.athinorama.gr/music/article/demetrio_stratos_i_foni_sta_oria-2528982.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου