Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σικελία: Έκλεισε τα 100 ο γηραιότερος μαφιόζος


Ένας από τους πιο φημισμένους Νονούς της ιταλικής Μαφίας, ο Προκόπιο ντι Μάτζιο, ο τελευταίος από το διευθυντήριο των αρχηγών της Μαφίας στην Σικελία, έφθασε τα 100 του χρόνια. 
Έχοντας επιζήσει από δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του και όντας πλέον έξω από τα σίδερα της φυλακής του επιτράπηκε να γιορτάσει τα 100 του χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό του στο οποίο εκτός των άλλων εκτοξεύθηκαν στον ουρανό και δεκάδες πυροτεχνήματα.

Ο Ντον Προκόπιο όπως είναι το όνομα που τον ξέρουν (και τον φοβούνται) ήταν μέλος της Κούπολα, του συμβουλίου των επικεφαλής των διαφόρων ομάδων της Μαφία στην Σικελία, το οποίο έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις για τις διαφορές που προέκυπταν μεταξύ των ομάδων της οργάνωσης. Συνελήφθη το 1986 και στο δικαστήριο που έγινε παραδέχθηκε την ύπαρξη της Κόζα Νόστρα, όμως ποτέ δεν κατάφεραν να τον συνδέσουν με τους δέκα φόνους με τους οποίους τον είχαν συνδέσει.

Ένας από τους γιους του έχει σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ένοπλων ομάδων της Μαφίας, ενώ ο άλλος κάνει την ισόβια ποινή του στην φυλακή, με τους πολύ αυστηρούς όρους που ισχύουν στην Ιταλία για όσους εμπλέκονται με την Μαφία.

Πάντως ο Ντον Προκόπιο δεν το βάζει κάτω και γιόρτασε με την καρδιά του τα 100ά του γενέθλια. Στο πάρτι παραβρέθηκε όλο το χωριό του, το Cinisi που βρίσκεται κοντά στο Παλέρμο, για να του αποδώσουν τον απαραίτητο για ένα τέτοιο πρόσωπο φόρο τιμής. Μάλιστα οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το γλέντι με αρκετούς φίλους που είχαν έρθει για την περίσταση από την Αμερική, έγιναν αμέσως viral στο Facebook συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες likes.

Την γιορτή και επί έξι λεπτά εκτόξευση βεγγαλικών επέτρεψε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι δεν πρόκειται για μία πόλη της Μαφίας. Το χωριό αυτό μάλιστα είναι και ο τόπος καταγωγής ενός ακτιβιστή και δημοσιογράφου, του Πεπίνο Ιμπαστάτο ο οποίος είχε εκτελεστεί το 1978 από  την Κόζα Νόστρα για τις έρευνες που έκανε για τα εγκλήματα της Μαφίας. 


Πηγή: politis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου