Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ιταλία: Κατέθεσε νέο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια


Το νέο σχέδιο θα δίνει στις ιταλικές τράπεζες την δυνατότητα να αγοράζουν κρατικές εγγυήσεις που θα διευκολύνουν την πώληση προβληματικών δανείων σε ειδικά οχήματα (SPV), ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.


Η Ιταλία παρουσίασε νέα πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Το νέο σχέδιο θα δίνει στις ιταλικές τράπεζες την δυνατότητα να αγοράζουν κρατικές εγγυήσεις που θα διευκολύνουν την πώληση προβληματικών δανείων σε ειδικά οχήματα (SPV), ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.
H ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2015 σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συγκρότηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τον Οκτώβριο οι Βρυξέλλες απέρριψαν το προηγούμενο ιταλικό σχέδιο, που προέβλεπε την δημιουργία «bad bank» η οποία θα είχε την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τέτοιες εγγυήσεις, μετά από ενστάσεις για το πώς θα αποτιμηθούν οι εγγυήσεις.
Ο κ. Παντοάν ανέφερε την Πέμπτη πως ένας μηχανισμός που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις μπορεί να είναι μέρος της νέας πρότασης της Ρώμης.
Η πηγή σημείωσε πως μια εγγύηση την οποία θα μπορούν να αγοράσουν οι τράπεζες, θα τις βοηθούσε να πουλήσουν τα προβληματικά τους δάνεια σε ειδικά οχήματα και θα καθιστούσε πιο αποτελεσματική την αγορά.
«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα που θα είχε την στήριξη του υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας θα έδινε στις τράπεζες, ειδικά στις μικρές, κίνητρο να πουλήσουν τα δάνεια τους σε δίκαιη τιμή» είπε η πηγή.
Η ίδια σημείωσε πως αυτήν την στιγμή η αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιταλία στρεβλώνει τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου