Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ρώμη: Η μάχη κατά της μαφίας δεν κερδίζεται με δίκες


Άλλη μια μεγάλη δίκη κατά της μαφίας που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο στη Ρώμη, αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι δίκες δεν επαρκούν για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα. 

Τα μέτρα ασφαλείας στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα στις φυλακές της Ρεμπίμπια, σε προάστιο της Ρώμης, είναι δρακόντεια. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Νοέμβριο η δίκη κατά της «Mafia Capitale», όπως ονομάζεται η μαφία της ιταλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρόκειται για ένα δίκτυο διεφθαρμένων πολιτικών, επιχειρηματιών και εγκληματιών που αποφάσιζε επί σειρά ετών για την ανάθεση δημόσιων έργων στη Ρώμη. Τέσσερις εκ των 46 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και ο νεοφασίστας τρομοκράτης Μάσιμο Καρμινάτι, θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι ώστε τους επιτρέπεται να παρακολουθούν τη δίκη μόνο μέσω βίντεο από τα κελιά τους.

Η δίκη αυτή φέρει στην Ιταλία το προσωνύμιο «Maxi Processo» (Μεγάλη Δίκη). Δίκες σαν κι αυτήν κατά του οργανωμένου εγκλήματος έχουν διεξαχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες επανειλημμένα, κυρίως στον ιταλικό Νότο.

Αν οι εισαγγελείς κατορθώσουν να αποδείξουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με μαφιόζικες δομές και όχι - όπως προσπαθεί να πείσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων - για ένα απλό καρτέλ διαφθοράς, τότε οι κατηγορούμενοι απειλούνται με αυστηρότατες ποινές. Η λίστα με άλλοτε ισχυρούς άνδρες της σικελικής Κόζα Νόστρα, της Ντρανγκέτα από την Καλαβρία ή της Καμόρα, που εδρεύει στη Νάπολη, που πρέπει να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους πίσω από τα κάγκελα, είναι μεγάλη.

Σπασμωδική η μάχη κατά της μαφίας
Η «Μεγάλη Δίκη», όπως αποκαλείται, συνεχίζεται μετ' εμποδίων και είναι ήδη σαφές ότι οι 136 δικάσιμες που έχουν οριστεί δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί. 

Παράλληλα με τη δίκη διεξάγεται και μια συζήτηση γύρω από το καίριο ερώτημα επειδή, παρά τις επιτυχίες των αρχών ασφαλείας και των δρακόντειων ποινών εναντίον της μαφίας, η τελευταία όχι μόνο παραμένει ισχυρή, αλλά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, που πρωταγωνιστούσε παλαιότερα ως εισαγγελέας στη μάχη κατά της μαφίας, στηλίτευσε πρόσφατα το γεγονός ότι οι ιταλοί πολιτικοί επιχειρούσαν πάντα να λύσουν το πρόβλημα της μαφίας με σπασμωδικό τρόπο και όχι στρατηγικά. 

Όπως τόνισε, οι πολιτικοί αντιδρούν σε αιματηρές πράξεις και σκάνδαλα και μετά επιστρέφουν ξανά στην καθημερινότητα. Ο Πιέτρο Γκράσο δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηθική παρακμή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος», γεγονός που επέτρεψε, όπως είπε, και την εμφάνιση της «Mafia Capitale».

Ο επικεφαλής της ιταλικής αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ραφαέλε Καντόνε υποστήριξε ότι η Ρώμη δεν διαθέτει τα απαραίτητα «αντισώματα» για την καταπολέμηση «του κακού», ανακηρύσσοντας παράλληλα το Μιλάνο «ηθική πρωτεύουσα» της Ιταλίας.

Κατά την άποψη του Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικού σε ζητήματα που αφορούν στη μαφία, οι συλλήψεις και οι ποινές δεν επαρκούν για την πάταξη της μαφιόζικης εγκληματικότητας. 

Όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), «η ρίζα του κακού βρίσκεται στην αναποτελεσματική δικαιοσύνη, κυρίως στο πεδίο του Αστικού Δικαίου. Όπως επισήμανε, οι δίκες στην Ιταλία διαρκούν υπερβολικά και η αναποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης ευνοεί τη διαφθορά και ως εκ τούτου και το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγές: dpa / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου