Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ιταλία: Σχέδιο διάσωσης προβληματικών τραπεζών ύψους €3,6 δισ.

Η διάσωση αφορά τις Banca delle Marche, Banca Popolare dell'Etruria, Cassa di Risparmio di Ferrara και Cassa di Risparmio di Chieti και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, οι φορολογούμενοι δεν θα επωμιστούν το κόστος.
Ένα νέο σύστημα που στόχο έχει τη διάσωση τεσσάρων μικρών αποταμιευτικών τραπεζών προτού τεθούν σε εφαρμογή οι αυστηρότεροι όροι για την εκκαθάριση των τραπεζών, ανακοίνωσε χθες η Ιταλία.
Το κόστος της διάσωσης, που ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, θα το αναλάβουν οι υγιείς τράπεζες της χώρας και όχι οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιταλίας.
Η διάσωση αφορά τις Banca delle Marche, Banca Popolare dell'Etruria, Cassa di Risparmio di Ferrara και Cassa di Risparmio di Chieti, που έχουν τεθεί υπό ειδική επιτροπεία εδώ και δυο χρόνια, καθώς οι λογιστικοί έλεγχοι αποκάλυψαν «τρύπες» στους ισολογισμούς τους. Καμία από τις τέσσερις τράπεζες δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποτελεί συστημικό κίνδυνο.
Η Ιταλία θέλει να σώσει τις τράπεζες αυτές πριν τον Ιανουάριο, όταν και τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει πρώτα να υποστούν απώλειες αυτοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ καθώς και μέτοχοι και ομολογιούχοι, προτού χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα για τη στήριξη τραπεζών.
Στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι μέτοχοι και οι junior ομολογιούχοι των τραπεζών θα υποστούν απώλειες, όχι όμως και οι κάτοχοι καταθετικών λογαριασμών, τρεχούμενων λογαριασμών και κοινών μετοχών.
«Το Κράτος, και ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι, δεν θα υποστούν απολύτως κανένα κόστος από τη διαδικασία», διευκρινίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, συμπληρώνοντας πως είχαν προταθεί και άλλες λύσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τις Βρυξέλλες ως παράνομη κρατική βοήθεια.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου