Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πως ο Ουμπέρτο Έκο έγινε ένας "τρελός" εκδότης



Το «Πλοίο του Θησέα», ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος με νονό τον Ουμπέρτο Έκο και ιδρυτικά μέλη συγγραφείς που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγγενη μιας τεράστιας εκδοτικής βιομηχανίας. Το «Πλοίο του Θησέα», ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από ένας εκδοτικός συνεταιρισμός συγγραφέων, δηλαδή ένα εγχείρημα «τρελών».
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν έπειτα από ένα έντονο φλερτ πολλών μηνών ο εκδοτικός οίκος Rizzoli παραδόθηκε στην Mondadori, τον εκδοτικό οίκο που ελέγχει η οικογένεια Μπερλουσκόνι. Από τον γάμο γεννήθηκε ο Mondazzoli, ένας εκδοτικός κολοσσός που ελέγχει σχεδόν το 40% της ιταλικής αγοράς βιβλίου.

Από τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η υπερσυγκέντρωση της πνευματικής παραγωγής στα χέρια ενός και μόνο εκδοτικού οίκου γεννήθηκε όμως κάτι άλλο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ: Το «Πλοίο του Θησέα», ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος με νονό τον Ουμπέρτο Έκο και ιδρυτικά μέλη συγγραφείς που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγγενη μιας τεράστιας εκδοτικής βιομηχανίας. Το «Πλοίο του Θησέα», ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από ένας εκδοτικός συνεταιρισμός συγγραφέων, δηλαδή ένα εγχείρημα «τρελών».
Μέσα στον επόμενο χρόνο φιλοδοξεί να εκδώσει περίπου 50 τίτλους, 25 από τους οποίους θα είναι νέοι και 25 καταλόγων. Οι εκδόσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στο δοκίμιο και την ποίηση -ιταλική και ξένη. Τα πρώτα βιβλία που θα φέρουν το σύμβολο του νέου εκδοτικού οίκου αναμένεται να εμφανιστούν στις προθήκες των ιταλικών βιβλιοπωλείων στις αρχές Απριλίου έτσι ώστε στη συνέχεια να βρουν τη θέση τους στο «Σαλόνι του Τορίνο», της πιο εμβληματικής έκθεσης βιβλίου στην Ιταλία.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου