Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Υπό μελέτη εμπορική σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης στην Ιταλία


Πρόταση για μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού της Καλαμάτας για την Ιταλία μέσω Πατρών ή Ηγουμενίτσας.



Υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για καθημερινή δρομολόγηση πλοίου, το οποίο θα συνδέει την Καλαμάτα με την Κρήτη και θα μεταφέρει, κυρίως, φορτηγά με εμπορεύματα για την Ιταλία μέσω Πατρών ή Ηγουμενίτσας. Από την Κρήτη διακινούνται προϊόντα με περισσότερα από 200 φορτηγά την ημέρα μέσω Πειραιά, προς Ιταλία κυρίως.

Μια πρώτη συνάντηση για αυτό το θέμα είχε χθες ο επιχειρηματίας Μιχάλης Σπανόπουλος με το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα, και στελέχη του Δήμου. Η εταιρεία κάνει όλες τις μελέτες για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτής της γραμμής.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός, το λιμάνι της Καλαμάτας θα αποκτήσει σημαντικά υψηλή διαμετακομιστική δραστηριότητα, ώστε μακροπρόθεσμα να εξελιχθεί σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, με υψηλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αποτελούν δημοσιευμένες πληροφορίες από διάφορες εκθέσεις έγκυρων ελληνικών και διεθνών οργανισμών (UNCTAD, World Economic Forum, Εθνική Τράπεζα, κ.ά.), προκύπτει ότι το λιμάνι της Καλαμάτας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων, τα οποία προκύπτουν από τη θέση του.

Κρίσιμο μέγεθος, ωστόσο, είναι ο χρόνος της αναπτυξιακής κίνησης και της βελτίωσης των υποδομών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, έναντι των ανταγωνιστικών λιμανιών γειτονικών χωρών που διεκδικούν μερίδια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Στη θετική προοπτική της ανάπτυξης του λιμανιού σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.


Tου Αντώνη Πετρόγιαννη 

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου