Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

H Κρήτη στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Στο πρόγραμμα «ΚΑΡΑΒΑΝΙ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη» εκτός από το βασικό οργανωτή, το θέατρο Odin (Δανία), θα συνεργαστούν σε σύνολο 13 καλλιτεχνικοί οργανισμοί απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και 30 τοπικοί συνεργάτες..

Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια η Κρήτη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΚΑΡΑΒΑΝΙ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη». Το πρόγραμμα που στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Περιφέρεια από τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ζαχαρία Κεφαλογιάννη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Αντώνη Διαμαντή.

Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διάρκειας 4 χρόνων, με βασικό οργανωτή το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Odin από τη Δανία και επιλέχθηκε ανάμεσα σε 127 αιτήσεις, ως ένα από τα 16 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν υπό την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του τμήματος «Creative Europe») το διάστημα 2015 – 2019. Στο πρόγραμμα αυτό εκτός από το βασικό οργανωτή, το θέατρο Odin (Δανία), θα συνεργαστούν σε σύνολο 13 καλλιτεχνικοί οργανισμοί απ' όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και 30 τοπικοί συνεργάτες. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν σε 16 χώρες εντός Ε.Ε. και 5 χώρες εκτός Ε.Ε.
Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο Αντώνης Διαμαντής ηθοποιός-σκηνοθέτης του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ και καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος «ΚΑΡΑΒΑΝΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ», έχει σαν σκοπό να παρακινήσει κάθε κοινότητα, κάθε άτομο να αναλογιστεί το ενεργό ρόλο του ως ευρωπαίος πολίτης, σεβόμενος τις κοινωνικές προκλήσεις που στις μέρες μας υπάρχουν, όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος;». Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντής «Μέσα από μια διαδικασία αξιοποίησης της κάθε κοινότητας – πόλης, επαγγελματίες και απλοί πολίτες θα αποφασίσουν από κοινού τα θέματα που θα αποτελέσουν τις πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος, με εργαλείο τις συμμετοχικές αποφάσεις και διαδικασίες – ψηφοφορίες στα κοινωνικά δίκτυα».
Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δρώμενων, που στηρίζονται πάνω σ' αυτό που ονομάζουμε Social Community Theatre (Θέατρο από την Κοινωνία στην Κοινότητα). Επαγγελματίες καλλιτέχνες και απλοί πολίτες, μαζί θα δώσουν ζωή στα δικά τους συλλογικά πολιτιστικά δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, πλατείες, δρόμους, γειτονιές, κ.ά.
Δείτε όλο το άρθρο στο tornosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου