Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

[stockwatch.com.cy]: Συνεργασία με Ιταλία για εκπαίδευση


Εκτελεστικό Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας για τα έτη 2016-2019, το οποίο βασίζεται στην Πολιτιστική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας, υπέγραψαν την Πέμπτη στη Λευκωσία οι Υπουργοί των δύο χωρών Κώστας Καδής και Stefania Giannini.

 
Οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών και για συνέχιση των σπουδών σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οι Υπουργοί, με στόχο την αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και της γνώσης των γλωσσών και των πολιτισμών τους, συμφώνησαν να προωθήσουν τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας στην Κύπρο και της ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία και εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο για το θέμα αυτό. Κάθε χώρα θα ορίσει πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το θέμα αυτό και θα ενημερώσει την άλλη πλευρά μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016. 

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι πρωταρχικός σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να αναπτύξει γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και στάσεις και να ενσωματώσει τις θεμελιώδεις αξίες, αλλά και να βοηθήσει τους νέους – στο πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους γονείς και τις οικογένειες - ώστε να καταστούν ενεργά, υπεύθυνα και ανοιχτόμυαλα μέλη της κοινωνίας. 

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Καδής είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε καλύπτει πολλούς τομείς, όπως θέματα ανώτερης εκπαίδευσης, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, στα θέματα των γλωσσών, ανταλλαγές, συνεργασίες σε επίπεδο ερευνητών, επιστημόνων, φοιτητών, και καθηγητών. 

«Θεωρούμε ότι είναι ακόμα ένα σημαντικότατο βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και ιδιαίτερα των σχέσεων των δύο χωρών στα θέματα της εκπαίδευσης. Το επόμενο βήμα, όπως έχει συμφωνηθεί είναι η υπογραφή, πολύ σύντομα, μιας συμφωνίας για την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών των δύο χωρών», είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ιταλία 

Από την πλευρά της η κ. Stefania Giannini ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ιταλού Υπουργού Παιδείας στην Κύπρο και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το διάστημα καθώς οι δύο χώρες στην πολιτική τους ατζέντα έχουν δώσει έμφαση στην εκπαίδευση. 

Η Ιταλίδα Υπουργός είπε πως μοιραζόμαστε τις ίδιες θέσεις για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς ο κοινός σκοπός είναι να δώσουμε στους μαθητές μας τα εφόδια που χρειάζονται και στις χώρες μας ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα. 

Καταλήγοντας, είπε πως η συμφωνία που υπογράφηκε στοχεύει και στην ολοκλήρωση των καλών σχέσεων των πανεπιστημιακών συστημάτων των δύο χωρών, ώστε να υπάρξει, όπως σημείωσε, ένας κοινός τόπος γνώσεων σε αυτή την τόσο σημαντική για την ειρήνη και ασφάλεια περιοχή της Μεσογείου.


stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου