Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ας κάνει ο καθένας το καθήκον του –Α/Τ ΒΕΛΟΣ, πέρασαν κιόλας 43 χρόνια


Ξημέρωνε η 23η  Μαίου του 1973 , όταν ο Κυβερνήτης του ΑΤ ΒΕΛΟΣ Αντιναύαρχος Νίκος Παππάς ευρισκόμενος σε Νατοική άσκηση, και όντας μυημένος στο Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της χούντας , λαμβάνει τη συνθηματική λέξη ΄΄Σοφοκλής΄΄. Από εκείνη τη στιγμή γνώριζε ότι το Κίνημα προδόθηκε. Δεν του απέμενε άλλος δρόμος παρά μόνον αυτός της ανταρσίας. Το πλοίο έφτασε στο Φιουμουτσίνο της Ιταλίας. Εκεί ο Ν.Παππάς με 6 Αξιωματικούς και 25 Υπαξιωματικούς ζήτησαν άσυλο από την Ιταλική Κυβέρνηση του Αντρεότι. Το υπόλοιπο πλήρωμα επέστρεψε στην Ελλάδα.

"Ο επαναστατημένος δε φυλάει τίποτα. Τα παίζει όλα για όλα"
(Αλμπερτ Καμύ)
Ξημέρωνε η 23η  Μαίου του 1973 , όταν ο Κυβερνήτης του ΑΤ ΒΕΛΟΣ Αντιναύαρχος Νίκος Παππάς ευρισκόμενος σε Νατοική άσκηση, και όντας μυημένος στο Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της χούντας , λαμβάνει τη συνθηματική λέξη ΄΄Σοφοκλής΄΄. Από εκείνη τη στιγμή γνώριζε ότι το Κίνημα προδόθηκε. Δεν του απέμενε άλλος δρόμος παρά μόνον αυτός της ανταρσίας.
Στις 25 Μαίου,  με ένα σήμα προς τον αρχηγό των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και τον διοικητή της Μοίρας ανακοινώνει τις προθέσεις του: "Πιστοί στη συμμαχία και στον πολιτισμό των λαών μας, ο οποίος έχει θεμελιωθεί επί των αρχών της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και του σεβασμού των νόμων, όλοι οι αξιωματικοί και το πλήρωμα (270 άνδρες) του πλοίου μου, ως ένας άνθρωπος, πιστοί στον δοθέντα όρκο μας, με βαθύτατη λύπη εγκαταλείπουμε τις ασκήσεις. Με τη συμπάθεια ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου θα παλέψουμε για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στην ΕλλάδαΣας είναι πολύ καλά γνωστό και ιδιαιτέρως στους Αμερικανούς ότι μια συμμορία ιδιοτελών αξιωματικών επέβαλε στην Ελλάδα μια απάνθρωπη και μισητή δικτατορία προ έξι και πλέον ετών. Η σημερινή εξέγερση του Ναυτικού ανταποκρίνεται στα αισθήματα ολόκληρου του λαού της χώρας μας".
Ο διοικητής της Μοίρας των πλοίων, Τούρκος πλοίαρχος Μπιρέν, μόλις πήρε το σήμα απάντησε: «Good luck Νick» (Καλή Τύχη Νίκο). Ο διοικητής του ΝΑΤΟ, βεβαίως, δεν απάντησε ποτέ.
Το πλοίο έφτασε στο Φιουμουτσίνο της Ιταλίας. Εκεί ο Νίκος Παππάς με έξι Αξιωματικούς και 25 Υπαξιωματικούς ζήτησαν άσυλο από την Ιταλική Κυβέρνηση του Αντρεότι. Το υπόλοιπο πλήρωμα επέστρεψε στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Παππάς με μια χειμαρρώδη ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κοπεγχάγη έκανε γνωστό το πρόβλημα που υπήρχε στην Ελλάδα. Οι συνεντεύξεις του στον διεθνή τύπο ήταν συνεχείς. Η είδηση της ανταρσίας, ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ιταλίας. Έγινε πρωτοσέλιδη σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες του κόσμου. Παράλληλα ο Ν. Παππάς , με διάγγελμά του απευθύνεται στον ελληνικό λαό. ΄Έλληνες, Εμείς οι Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και άνδρες του Α/Τ «Βέλος» αναλάβαμε αγώνα μέχρις εσχάτων κατά των σφετεριστών της εξουσίας και καλούμε τους συναδέλφους μας και τον Ελληνικό Λαό να μας συνδράμουν… Κανένας Έλληνας δεν δικαιούται να απουσιάζει από το εθνικό προσκλητήριο… Η υπόθεση της ελευθερίας είναι κοινή απόφαση όλων… Ας κάνει ο καθένας το καθήκον του και με την βοήθεια του Θεού, η νίκη θα είναι δική μας. Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Ελευθερία!
at belos
Το Απριλιανό καθεστώς σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ΄΄οπερέτα ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών΄΄ και προχώρησε σε συλλήψεις του προσωπικού του Ναυτικού που ήταν μυημένο στο Κίνημα. Μεταξύ αυτών και ο απόστρατος Αξιωματικός του Στρατού Σπύρος Μουστακλής. Τα σχέδια των κινηματιών προέβλεπαν την κατάληψη της Σύρου , προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Εθνική Κυβέρνηση. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού , την οποίαν, αφού καταλάμβαναν θα τον τοποθετούσαν ως Διοικητή. Ο Σπύρος Μουστακλής βασανίστηκε απάνθρωπα στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες και έμεινε ανάπηρος , έπειτα από ένα κτύπημα στην καρωτίδα. Πέθανε στις 28 Απριλίου 1986. Η τραγική αυτή κατάληξη είχε σαν αποτέλεσμα να μετριαστούν οι βασανισμοί των Αξιωματικών του Ναυτικού , που εντωμεταξύ είχαν συλληφθεί , καθώς η χούντα φοβήθηκε αντιδράσεις.
Η παρ΄ ολίγον Κυβέρνηση Σύρου
Το σχέδιο του Νίκου Παππά ήταν να ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση στη Σύρο και όπως έλεγε αργότερα σε συνεντεύξεις του ΄΄Το σχέδιο ήταν να φύγουμε όλα τα καράβια όσα ήτανε στο Ναύσταθμο, να κατευθυνθούμε προς τη Σύρο και τα άλλα καράβια τα οποία ήσαν σε διασπορά ή οπουδήποτε σε ασκήσεις θα ερχόντουσαν εκεί. Εκεί θα ορκίζαμε μία Κυβέρνηση ας πούμε Σύρου, υποθέταμε ότι θα ερχότανε ο Καραμανλής εκεί, θα πιέζαμε την Κυβέρνηση – βεβαίως όχι να τους εκτελέσουμε – τουλάχιστον δια διαπραγματεύσεων να παραδώσουνε την Κυβέρνηση και να προκηρυχθούνε σύντομα ελεύθερες εκλογές, και λοιπά, και να έχουμε πάλι δημοκρατική Κυβέρνηση. Αυτό ήταν το σχέδιό μου΄΄.
Το ρόλο του στρατοπέδου στη Σύρο επιβεβαιώνει ο Αντιστράτηγος Ι. Αλεξάκης σε συνέντευξή του στον Α. Κακαρά  ΄΄…εκεί στη Σύρο είναι η βάση που θα καταληφθεί από το ναυτικό για… τις διαπραγματεύσεις με τη χούντα. Στάσιμος στόλος. Θα έρθει ένα κλιμάκιο εκεί με το Σπύρο (Μουστακλή) μαζί και κάνα δυο άλλα άτομα, που θα έρθουν πιο μπροστά, και με την οργάνωση που έχεις κάνει θα καταλάβετε το στρατόπεδο και τις …που θα σου πούνε΄΄
moystaklis
Το Κίνημα του Ναυτικού μπορεί να απέτυχε , είχε όμως τα εξής αποτελέσματα , όπως γράφει ο απόστρατος Αξ/κός του Π.Ν. Αντώνης Κακαράς : να ακουστούν οι συλλήψεις και οι βασανισμοί των συναδέλφων τους, να καταδειχτεί πως, τη δικτατορία δεν στηρίζουν όλοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, να προβληματιστούν όλοι, για την ενότητα του ΝΑΤΟ, να συντηρηθεί το αντιδικτατορικό κλίμα και οι ελπίδες του ελληνικού λαού.
Τα στελέχη του ΒΕΛΟΥΣ με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αποτάσσονται από το Ναυτικό με τοαιτιολογικό ΄΄… διά βαρέα παραπτώματα περί την υπηρεσίαν και πειθαρχίαν και ενεργείας εθνικώς αναξιοπρεπείς, ως και τοιαύτας θιγούσας την Στρατιωτικήν τιμήν και διά λιποταξίαν εις το εξωτερικόν΄΄. Παρ΄ όλα αυτά όταν έγινε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο , επέστρεψαν στην Ελλάδα πρόθυμοι να πολεμήσουν κατά του εισβολέα. 
Η 23η Μαίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η αντιστασιακή δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της Χούντας. Σαράντα τρία  χρονιά μετά , το ΑΤ ΒΕΛΟΣ , ως πλωτό μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα , βρίσκεται στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου , δίπλα στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ.
Ουρανία Πανταζίδου Π.Ν, Υποπλοίαρχος (ε.α.)
Cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου