Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Με τη συμπαράσταση του Πανεπιστημίου της Παβίας το νέο μουσείο Φόσκολου

Με την υπόσχεση ότι ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο της Παβίας θα υποστηρίξουν την μετατροπή της νεοανεγερθείσας Οικίας Ούγκο Φόσκολου σε Μουσείο και βιβλιοθήκη, όπως εξ’ αρχής έχει προγραμματισθεί και σταδιακά υλοποιείται, ολοκληρώθηκε το βράδυ της παρασμένης Παρασκευής η επίσκεψη των εκπροσώπων του ιταλικού Δήμου στο σπίτι του ποιητή.

Την αντιπροσωπεία που ήλθε από το Δήμο της Παβίας, αποτελούσαν ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, Francesco Brendolise, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" και δημοτικός σύμβουλος της ίδια πόλης, Ανδρέας Μητσιόπουλος, ελληνικής καταγωγής.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι δημοτικοί σύμβουλοι από την Παβία συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του συλλόγου Ούγκο Φόσκολο, επισκέφθηκαν την οικία του ποιητή, όπου τους περίμενε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος και οι συνεργάτες του. Το κτίριο βρίσκεται ακόμα στη φάση της ολοκλήρωσης των εργασιών και έχει χτιστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα υλικά του 19ου αιώνα, βάσει πάντα του αρχειακού φωτογραφικού υλικού.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλιππος Συνετός (ο πρόεδρος, καθηγητής Διονύσης Ζήβας, δεν μπορούσε να παρευρεθεί), παρουσίασε στους Ιταλούς προσκεκλημένους του στόχους του σωματείου από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα που είναι η επαναοικοδόμηση του σπιτιού στην αρχική του μορφή και η λειτουργία Μουσείου και ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, κατάλληλης ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες φοιτητών και μαθητών. Επίσης ενημέρωσε τους Ιταλούς δημοτικούς συμβούλους για την προσπάθεια που γίνεται για τη συλλογή ενθυμημάτων, σπάνιων εκδόσεων και χειρογράφων του ποιητή ώστε να εμπλουτιστεί το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη.

Ακόμα ο κ. Συνετός μίλησε για τη συνεργασία του Συλλόγου με την Περιφέρεια και το Δήμο ώστε να καταστεί εφικτή η επισκεψιμότητα του σπιτιού τους επόμενους μήνες.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα μπορούν και σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Παβίας οι οποίοι μπορούν να στείλουν στη Ζάκυνθο αντίγραφα από έγγραφα και άλλο υλικό που υπάρχει στην δική τους πατρίδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος συζήτησε με τους Ιταλούς αντιπροσώπους τη δημιουργία συνεδριακών εκδηλώσεων με συμμετοχή πανεπιστημιακών από την γειτονική χώρα, ενώ ο Δήμαρχος ΠαύλοςΚολοκοτσάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταφερθούν στο νέο Μουσείο αντίγραφα από την προσωπική κληρονομιά του ποιητή στην Ιταλία.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Brendolise και Μητσιόπουλος μετέφεραν το προσωπικό ενδιαφέρον του πρύτανη του πανεπιστημίου της Παβία, του ιδρύματος που σε νεαρή ηλικία δίδαξε ο Ούγκο Φόσκολο να ενισχύσει τις προσπάθειες που για την δημιουργία του νεου Μουσείου και εξέφρασαν τη χαρά τους που μετά από πολλές δεκαετίες ένα όνειρο των ζακυνθινών που συγκινεί ιδιαίτερα τον ιταλικό λαό, γίνεται πραγματικότητα.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Το πρωί της ίδιας μέρας η αντιπροσωπεία από την Παβία έγινε δεκτή από το Δήμαρχο στο Δημαρχείο της πόλης. Πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Τσίπηρα, τον Aντιδήμαρχο Πολιτισμού Ιωάννη Κόκλα, και τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Κόκλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ.Μπρεντολίζε και τον κ. Μητσιόπουλο για την επίσκεψη, σημειώνοντας πως οι σχέσεις με την Παβία είναι άριστες και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί προς όφελος και των δύο πόλεων σε θέματα αγροτικών προϊόντων, τουρισμού και πολιτισμού.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΦΟΣΚΟΛΟΥ
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, όπου παρουσία του κ.Παύλου Κολοκοτσά, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Γιάννη Κόκλα, του Αντιπεριφερειάρχη, ΛευτέρηΝιοτόπουλου, του περιφερειακού συμβούλου, Θοδωρή Καμπίτση, του Αντιπροέδρου του Συλλόγου "Ούγκο Φώσκολο", Φίλιππου Συνετού και του Εφορου Στέλιου Τζερμπίνου, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας του νέου Μουσείου.

Οπως είχε ανακοινωθεί και σε προηγούμενη σύσκεψη τον περασμένο Ιανούαριο στα γραφεία της περιφέρειας οι τρείς φορείς έχουν συμφωνήσει στη σύναψη προγραματικής σύμβασης σύμφωνα με την οποία θα ανατεθεί στο σύλλογο η διαχείριση του Μουσείου υπό την εποπτεία μιας επιτροπής που θα την αποτελούν εκπρόσωποι των τριών φορέων.

Στην διάρκεια της τελευταίας συνάντησης συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα συσταθεί η επιτροπή και κατατέθηκαν διαφορές ιδέες για τη συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπων από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σημειώνεται πως οι επίσημοι έφτασαν στη Ζάκυνθο για να παραστούν και στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Παβίας θα φύγουν από τη Ζάκυνθο σήμερα το μεσημέρι (Δευτέρα 23-5), ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα πάνε στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και θα ξεναγηθούν στο οινοποιείο του Καλίνικα.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου