Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Στον Πάπα το φετινό βραβείο Καρλομάγνου

Στον Πάπα Φραγκίσκο απονέμεται το φετινό βραβείο Καρλομάγνου της πόλης του Άαχεν -μια από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο- για τη συνεισφορά του υπέρ της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμάται με το φετινό βραβείο Καρλομάγνου λόγω του «εξέχοντος ηθικού κύρους, το οποίο (…) μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη έχει την αποστολή αλλά και την υποχρέωση, στη βάση των ιδεωδών των ιδρυτικών της πατέρων, να φροντίζει για την ελευθερία, το δίκαιο και τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη διαφύλαξη της Κτίσης», αναφέρεται στη σχετική αιτιολόγηση της επιτροπής των βραβείων.
Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ποντίφικας είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στα «κακώς κείμενα» της ΕΕ αλλά και στην αφιλόξενη προσφυγική πολιτική πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Ο ίδιος επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς τόσο στη Λαμπεντούζα το 2013 όσο και στη Λέσβο τον προηγούμενο μήνα.
Πρότυπο για πολλούς Ευρωπαίους
«Πρόκειται για κάποιον που στις μέρες μας απευθύνει έκκληση για τη συνοχή της Ευρώπης, ο οποίος έκανε μια αξιοσημείωτη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είπε στους Ευρωπαίους ‘κρατήστε τις αξίες σας και μην επιστρέψετε στον εθνικισμό', κάποιος που εν μέσω της προσφυγικής κρίσης είπε σημαντικά πράγματα για την Ευρώπη», σχολιάζει ο Άρμιν Λάσετ, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του διευθυντηρίου του συλλόγου Καρλομάγνου που απονέμει το ομώνυμο βραβείο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Φραγκίσκος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για πολλούς Ευρωπαίους. «(…) Πολλοί στις μέρες μας αναζητούν κάποιον που να έχει αυτό το ηθικό κύρος. Γι΄ αυτό και αισιοδοξώ ότι με την απονομή του βραβείου θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο το μήνυμα του Πάπα».
Όπως σχολιάζει ο ιταλός δημοσιογράφος Μάρκο Πολίτι, ο οποίος καλύπτει δημοσιογραφικά το Βατικανό, λόγω της καταγωγής του ο νυν προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει μια διαφορετική, πιο «παγκοσμιοποιημένη» αντίληψη των πραγμάτων. Γι΄ αυτό και καλεί άπαντες να φροντίζουν τους συνανθρώπους τους, όπως λέει: «Πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορείς σήμερα στην Ευρώπη, προκειμένου τα ευρωπαϊκά έθνη να αντιληφθούν και πάλι ότι πρέπει να εργαστούν για την ενότητα και πως μόνον μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου».
Στο Βατικανό η φετινή απονομή
ατ΄ εξαίρεση η απονομή θα γίνει φέτος στο Βατικανό καθώς ο Πάπας δεν μπορεί-λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων- να μεταβεί στο Άαχεν για να παραλάβει το βραβείο. Εξαίρεση επίσης το γεγονός ότι απονέμεται σήμερα, την επομένη της Αναλήψεως για τους Καθολικούς και όχι ανήμερα, ως είθισται, καθώς χθες Πέμπτη και λόγω της γιορτής, ο Πάπας είχε άλλες υποχρεώσεις. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσουν απόψε στη Sala Regia του Βατικανού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Το βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται από το 1950 κάθε χρόνο κατά την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού και το έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι Φρανσουά Μιτεράν, Βάτσλαβ Χάβελ, Χέλμουτ Κολ, Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ, Άγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σούλτς, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Χέρμαν βαν Ρομπέι, Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978.
Την τιμητική διάκριση έχει αποσπάσει στο παρελθόν άλλος ένας Πάπας. Ο λόγος για τον Ιωάννη Παύλο το Β΄, ο οποίος τιμήθηκε το 2004 για το ρόλο του στην κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη. Το βραβείο Καρλομάγνου δεν απονέμεται όμως μόνον σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Στο παρελθόν έχουν βραβευτεί και το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα αλλά και οι πολίτες του Λουξεμβούργου στο σύνολό τους.
Μπερντ Ρίγκερτ / Κώστας Συμεωνίδης
Dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου