Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Υγρός τάφος η Μεσόγειος: 100 μετανάστες εγκλωβίστηκαν μέσα στην αναποδογυρισμένη βάρκα

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών από τα δύο ναυάγια που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών στο Κανάλι της Σικελίας, 35 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λιβύης.
image

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων από την Ιταλική Ακτοφυλακή, περίπου 100 άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στην αναποδογυρισμένη βάρκα και θεωρείται βέβαιο πως έχουν πνιγεί.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών είναι συγκεχυμένος επειδή στις επιχειρήσεις συμμετείχαν εκτός από την Ιταλική Ακτοφυλακή και το ισπανικό πλοίο Ρέινα Σοφία, αλλά και λουξεμβουργιανά και ισπανικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή ναυτική άσκηση Eunavfor Med. Έτσι, ο Ιταλός καπετάνιος της Eunavfor Med Antonello De Renzis Sonnino αναφέρει πως έχουν σωθεί 50 πρόσφυγες και πως μέχρι στιγμής επίσημα μπορεί να μιλήσει για 30 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Ωστόσο, η Ιταλική Ακτοφυλακή ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων σε 80!
Οι διασωθέντες υποστήριξαν ότι όταν απέπλευσε το σκάφος από τη Λιβύη μετέφερε 650 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Μαροκινούς, οι οποίοι επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ιταλικής Ακτοφυλακής αναφέρουν ότι μέσα σε μία ημέρα έχουν πραγματοποιήσει 22 επιχειρήσεις διάσωσης κατά τις οποίες έχουν καταφέρει να διασώσουν 4.100 άτομα, με πιο συγκλονιστική επιχείρηση όλων να θεωρείται αυτή της διάσωσης ενός αγοριού 5 ετών στο Παλέρμο, του οποίου οι γονείς αγνοούνται, ενώ αυτό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υποθερμία.


Αthensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου