Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

«Εμφύλιος» στην Ιταλία για τους Ολυμπιακούς του 2024

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Παρά την άρνηση της δημάρχου της Ρώμης να τους υποστηρίξει, η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν αποσύρει την υποψηφιότητά της, αλλά οι ελπίδες, οι Αγώνες να πάνε στην Αιώνια Πόλη, είναι πλέον ελάχιστες

Σήμερα η Ρώμη είναι μια πόλη που δεν μπορεί να συλλέξει ούτε καν τα σκουπίδια της. Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, οι κάτοικοι της Ρώμης δεν υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό την ιδέα τέλεσης μιας Ολυμπιάδας στην πόλη τους

Το Παρίσι, το Λος Άντζελες και η Βουδαπέστη εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στον ανταγωνισμό για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2024. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιλέξει την πόλη για τους Αγώνες αυτής της χρονιάς, στη Λίμα του Περού τον Σεπτέμβριο του 2017

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας αντέδρασε με οργή για την άρνηση της δημάρχου της Ρώμης να υποστηρίξει την προσπάθεια της πόλης να αναλάβει τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιοβάνι Μαλάγκο, αποκάλεσε την απόφαση της δημάρχου «δημαγωγική και λαϊκίστικη» και επέμεινε πως το σχέδιο είναι βιώσιμο.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, απέρριψε την πρόταση της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τη δικαιολογία ότι θα είναι ανεύθυνη και θα αφήσει την ιταλική πρωτεύουσα καταχρεωμένη. Η αμερικανική πόλη της Βοστώνης και η γερμανική του Αμβούργου επίσης απέσυραν τις υποψηφιότητές τους. «Ακούγοντας αυτό το όχι, ένιωσα μεγάλο πόνο», δήλωσε ο Μαλάγκο.
«Λυπάμαι πάρα πολύ. Ήταν δυνατό να πετύχουμε στη διοργάνωση των Αγώνων και να τους κάνουμε και πολύ καλούς. Θα συνεχίσουμε με την υποψηφιότητά μας, δεν την αποσύρουμε μέχρις ότου ακούσουμε το τελικό όχι», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση που θα δώσει απάντηση στην ανεργία των νέων από ηλικία 18-25 χρονών. Κατέληξε επισημαίνοντας πως πρώτη φορά καμία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έφερε αντίρρηση στο σχέδιο οργάνωσης των Αγώνων. «Ακόμα και τα εργατικά συνδικάτα την αποδέχτηκαν», κατέληξε.

Η νέα δήμαρχος

Στους αρχαίους χρόνους οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες πρόσφερα άρτον και θέαμα για να ικανοποιήσουν έναν πληθυσμό που βρισκόταν συνέχεια σε αναβρασμό. Αυτή η τακτική, φαίνεται πως τώρα δεν είναι αποτελεσματική. Σήμερα η Ρώμη είναι μια πόλη που δεν μπορεί να συλλέξει ούτε καν τα σκουπίδια της. Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, οι κάτοικοι της Ρώμης δεν υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό την ιδέα τέλεσης μιας Ολυμπιάδας στην πόλη τους. Η νέα δήμαρχος της Ρώμης το γνώριζε αυτό. Είναι επικεφαλής του λαϊκίστικου Κινήματος Πέντε Αστέρια, που αντιτίθετο σφοδρά στην υποψηφιότητα για τους Αγώνες.
Η κυρία Ράγκι αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στις πρώτες εβδομάδες που ανέλαβε δήμαρχος της Ρώμης. Η δημαρχία της επισκιάζεται από καταγγελίες για κακοδιοίκηση και συγκαλύψεις. Απορρίπτοντας την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς, δεν αποκλείεται να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κερδίσει ξανά τη δημοτικότητά της και να επιβάλει τη θέλησή της στην πόλη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους για την απόφασή της να μη στηρίξει την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, η κυρία Ράγκι τόνισε πως η Ρώμη θα μεταβαλλόταν σε μια τσιμεντούπολη αχρείαστων αθλητικών εγκαταστάσεων. «Δεν θέλουμε εκκλησίες στην έρημο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ρώμη ακόμα και σήμερα αποπληρώνει τα χρέη της από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960.

Οι άλλες υποψηφιότητες

Το Παρίσι, το Λος Άντζελες και η Βουδαπέστη εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στον ανταγωνισμό για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2024. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιλέξει την πόλη για τους Αγώνες αυτής της χρονιάς, στη Λίμα του Περού τον Σεπτέμβριο του 2017. Σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα και, όπως όλα δείχνουν, η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται επικρατέστερη για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος σε μία οκταετία.

Πόσα θα στοιχίσει

Οι υπεύθυνοι για τον φάκελο υποψηφιότητας της Ρώμης ανακοίνωσαν έναν προϋπολογισμό 5.3 δις ευρώ για τη διοργάνωση των Αγώνων, σχεδιάζοντας να χρησιμοποιήσουν το 70% των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό είχαν κάνει οι Αμερικανοί διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 1984. Με τη βοήθεια των υφιστάμενων σταδίων και των άλλων εγκαταστάσεων κατάφεραν να διοργανώσουν Αγώνες που τους απέφεραν σημαντικό κέρδος.
Η υποψηφιότητα του Λος Άντζελες, τώρα έχει προϋπολογισμό 4.5 δις ευρώ με προβλεπόμενο μετα-ολυμπιακό κέρδος 150 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά οι περισσότερες πόλεις είχαν χασούρα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, κόστισαν περίπου 9 δις ευρώ και επιβάρυναν το ήδη αβάσταχτο χρέος της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά, γενικώς θεωρείται πως ήταν οι καλύτεροι στην ιστορία. Μεγάλο ρόλο για την αύξηση του κόστους έπαιξε η απαίτηση των ΗΠΑ, το κονδύλιο για την ασφάλεια, που είχε προϋπολογιστεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ, να ανέβει στα περίπου δυο δις ευρώ, ενώ ορισμένοι εργολάβοι που είχαν αναλάβει την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί το κόστος των εργασιών. Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 ήταν ισοσκελισμένος, καθώς ελεγχόταν κάθε μήνα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η «λυπητερή» του Ρίο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, φέτος, κόστισαν 12 δις δολάρια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ήταν τρεις φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό και κόστισαν 11.4 δις δολάρια. Αλλά οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 12 δις δολάρια. Όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ρώμης, μπορεί ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής να λέει ότι δεν αποσύρεται, όμως είναι γνωστό σε όλους πως μιαν Ολυμπιάδα τη διεκδικεί μια πόλη και όχι μια χώρα. Θα είναι λοιπόν πολύ περίεργο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας να επιμένει για την ανάληψή της, ενώ η πόλη που θα τη φιλοξενήσει να μην τη θέλει. Η ΔΟΕ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τέτοια κατάσταση, οπότε η υποψηφιότητα της Ρώμης μπορεί από τώρα να θεωρείται καμένο χαρτί.
Γ.Σ.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου