Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι: Το σινεμά δεν είναι ψυχανάλυση. Αυτήν την κάνω αλλού


Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, θα βρεθεί στην Αθήνα καλεσμένη του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Η Τρελή Χαρά» (La Pazza Gioia / Like Crazy - 2016) του Πάολο Βίρτζι, η οποία προβάλλεται στο Αφιέρωμα«Italian Film Days».

Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1964, στο Τορίνο (πρωτεύουσα του επαρχίας Πεδεμόντιου) της Ιταλίας και σπούδασε θέατρο στο εργαστήριο του Ζαν Νταρέλ, στο αμερικανικό κέντρο με την Μπλανς Σαλάν, ενώ παρακολούθησε επίσης τη σχολή του Πατρίς Σερώ στη Ναντέρ.
Κόρη του βιομηχάνου και ενός εκ των ισχυρότερων αντρών της Ιταλίας, Αλμπέρτο Μπρούνι. Η οικογένεια μετακόμισε στο Παρίσι, για λόγους πολιτικούς, όταν η Βαλέρια ήταν πολύ μικρή. Στην πλούσια καριέρα της, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, από τον Φρανσουά Οζόν, μέχρι τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της ως ηθοποιός: “La Reine Margot”, “Those Who Love Me Take the Train”, “5x2”, “Le Temps Qui Reste”, “Munich”, “A Good Year”.
Το 1983 πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση, τη σκηνή και την οθόνη. Στην τηλεόραση με την «Paolina, la juste cause et la bonne raison»της Φρανσουάζ Ράιχενμπαχ και στη σκηνή με τον«Πλατόνωφ» σε σκηνοθεσία του Πατρίς Σερώ, με τον οποίο διατηρούσε στενή συνεργασία.
Από τότε, εργάζεται συνεχώς στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. Η ταινία της «Θεατρίνες» κέρδισε το ειδικό βραβείο της επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών του 2007.
Μέσα στη νέα κινηματογραφική σεζόν, πρόκειται να την δούμε στις ταινίες: «Ma loute» (Slack Bay - 2016) του Μπρουνό Ντιμόν, όπου πρωταγωνιστεί μαζί με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Φαμπρίς Λουκινί και «Η Τρελή Χαρά»(La Pazza Gioia / Like Crazy - 2016) του Πάολο Βίρτζι, η οποία προβάλλεται στο Αφιέρωμα «Italian Film Days» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 22ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -Νύχτες Πρεμιέρας.
«Ma Loute» (Slack Bay - 2016) του Μπρουνό Ντιμόντ
Καλοκαίρι 1910. Οι ειδυλλιακές παραλίες της Βόρειας Γαλλίας αναστατώνονται από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις τουριστών που περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή. Σύντομα, οι διαβόητοι επιθεωρητές Μασέν και Μαλφόι καταφτάνουν στο επίκεντρο των εξαφανίσεων, το Σλακ Μπέι, μια μικρή κοινότητα ψαράδων και καλλιεργητών στρειδιών. Οι έρευνές τους θα τους φέρουν σε επαφή με δύο οικογένειες από τα αντίθετα άκρα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης: τους Μπρεφόρ, μια φασαριόζικη συμμορία βαρκάρηδων και τους Βαν Πέτεγκεμ, μια παρηκμασμένη αριστοκρατική οικογένεια που περνά τα καλοκαίρια της στη θερινή της έπαυλη που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο. Καθώς μια ιδιόμορφη ερωτική ιστορία ανθίζει ανάμεσα στα τέκνα των δύο εκκεντρικών οικογενειών, σύγχυση και παραζάλη κυριεύουν τις δύο φαμίλιες, αλλάζοντας ριζικά τις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωή τους.
Τιμημένος δύο φορές με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για την «Ανθρώπινη Δοκιμασία» (1999) και τη «Φλάνδρα» (2006), οΜπρουνό Ντιμόν επέστρεψε τον Μάιο στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών (Cannes Soundtrack Award / Best Synchronised Music - Bruno Dumont), με μια ταινία που διακρίνεται για την ιδιότυπη και ιδιοφυή μίξη κωμωδίας και μυστηρίου, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί μια συναρπαστική στροφή στο ύφος του σκηνοθέτη. Μια εκκεντρική μαύρη κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και Φαμπρίς Λουκινί.
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
Η Τρελή Χαρά» (La Pazza Gioia / Like Crazy - 2016) του Πάολο Βίρτζι
Η Μπεατρίς (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι), είναι μια φλύαρη φαντασιόπληκτη, μια αυτοαποκαλούμενη δισεκατομμυριούχος αριστοκράτισσα, της οποίας της αρέσει να πιστεύει ότι έχει στενές σχέσεις με τους ηγέτες του κόσμου. Η Ντονατέλα (Μικαέλα Ραμαζότι), είναι μια εσωστρεφής κι εύθραυστη νεαρή κοπέλα με τατουάζ, η οποία είναι «κλειδωμένη» στον δικό της μυστηριώδη κόσμο. Και οι δύο νοσηλεύονται στη Βίλα Μπιόντι, μια προοδευτική, αλλά ασφαλής ψυχιατρική κλινική.
Η νέα ταινία του Πάολο Βίρτζι αφηγείται την ιστορία της απρόβλεπτης και συγκινητικής φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο γυναίκες, καθώς εγκαταλείπουν το ψυχιατρικό ίδρυμα, σε αναζήτηση της αγάπης και της ευτυχίας.
Λουσμένη στο φως της μαγευτικής Τοσκάνης και στολισμένη με χιούμορ και συγκίνηση παραλλαγή του «Θέλμα και Λουίζ», στην οποία δύο γυναίκες το σκάνε από ψυχιατρική κλινική και ζουν μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τις Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και Μικαέλα Ραματσότι, η νέα δημιουργία από τον σκηνοθέτη του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου» είναι ένα απολαυστικό road movie που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.
Πρεμιέρα Italian Film Days στο Παλλάς, παρουσία της πρωταγωνίστριας Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου από τη StraDa Films.
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
«Θεατρίνες» (Actrices / Actresses - 2007) της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=JMrAo7ANOZ4

Η Μαρσελίν είναι ηθοποιός. Έχει μόλις «πατήσει» τα 40, δεν έχει κάποια μόνιμη σχέση, δεν έχει παιδιά. Ξεκινάει τις πρόβες της για το θεατρικό έργο του Τουργκένιεφ «Ένας Μήνας Στην Εξοχή». Ο σκηνοθέτης θαυμάζει το ταλέντο της και της υπόσχεται πως θα την βοηθήσει όσο μπορεί για να είναι απόλυτα ικανοποιημένη κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
Προσλαμβάνει για βοηθό της τη Ναταλί. Οι δύο γυναίκες ανακαλύπτουν πως γνωρίζονται από τη δραματική σχολή όπου σπούδαζαν. Η Ναταλί έκανε διαφορετικές επιλογές ζωής αφού παντρεύτηκε και έγινε μητέρα. Όταν αντικρίζονται βλέπουν η μία στα μάτια της άλλης όλα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν.
«Η επιλογή μιας ηρωίδας που είναι ηθοποιός βγήκε φυσικά. Μιλούσα με τη συνεργάτιδά μου Νοέμι Λβόβσκι και της έλεγα ένα περιστατικό από την επαγγελματική μου ζωή. Έπαιζα κάποτε το ρόλο της Νατάλια Πέτροβνα στο κείμενο του Τουργκένιεφ “A Month in the Country”. Ο βοηθός σκηνοθέτης, με έδιωξε από τις πρόβες και αυτή η εμπειρία με είχε στιγματίσει. Το συζητήσαμε και μας φάνηκε μια πολύ καλή ιδέα για σενάριο. Οι "Θεατρίνες” είναι μια σπουδή στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Πορευόμαστε στη ζωή με όποιον τρόπο θεωρούμε εμείς σωστό, αναθεωρούμε, κάνουμε την αυτοκριτική μας, κάνουμε λάθη, τα αναγνωρίζουνε και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος έχει περάσει. Αυτή είναι η ζωή μας και δεν υπάρχει γυρισμός. Τί επιλογές είχαμε? Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αλλιώς?» - Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία που έχει σκηνοθετήσει η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι. Είχε προηγηθεί το 2003 το φιλμ: «It's Easier for a Camel...» (Il est plus facile pour un chameau - 2003).Πρωταγωνιστούν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λουί Γκαρέλ, Ματιέ Αμαλρίκ και Βαλέρια Γκολίνο.
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=T_o-jwai_ts

H πρώτη της ταινία “Il est plus facile pour un chameau” ήταν καθαρά αυτοβιογραφική. Αλλά και σε αυτή την ταινία η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι αναπολεί τις ιταλικές της ρίζες και τις δυσλειτουργικές σχέσεις των γονιών της (στην ταινία στον ρόλο της μητέρας της ήταν η ίδια η μητέρα της), του αδελφού της και της αδελφής της. Με την ταινία “Οι Θεατρίνες” η Βαλέρια παρουσιάζει άλλη μια αυτοβιογραφική ταινία. Ο Λουί Γκαρέλ που πρωταγωνιστεί είναι σύντροφος της και στη ζωή. Η σκηνοθέτις έχει αφιερώσει την ταινία στον αδελφό της, που χάθηκε.
«Ένας Πύργος Στην Ιταλία» (A Castle In Italy / Un Castello In Italia / Un château en Italie - 2013) της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=lBfu1Tw17s4

Η 43χρονη Λουίζ (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι) είναι πρώην ηθοποιός και κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων. Ο πατέρας της έχει πεθάνει, o αδερφός της πάσχει από Aids και η μητέρα της προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή. Σ’ αυτή την δύσκολη οικογενειακή φάση, η Λουίζ αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεώτερο άντρα (Λουίς Γκαρέλ).
Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (Valeria Bruni Tedeschi) - αδελφή της Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί (Carla Bruni Sarkozy) -πρωταγωνιστεί, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την τρίτη της ταινία. Μία δημιουργία που προβλήθηκε στο 66ο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Είναι η συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας που διαλύεται, μιας εποχής που τελειώνει και μιας αγάπης που ξεκινά.
Το καστ συμπληρώνεται από σπουδαίους ηθοποιούς, όπως οι: Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε, Ομάρ Σαρίφ και Αντρέ Βιλμς. Ενώ στον ρόλο του νεαρού άντρα που αλλάζει τη ζωή της ηρωίδας μας Λουίζ, συναντάμε έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς της νέας γενιάς, τον χαρισματικό Λουίς Γκαρέλ (γιο του γνωστού σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ).
Με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, το φιλμ «Ένας Πύργος Στην Ιταλία» είναι μια δραματική κομεντί για τη σχεδόν πραγματική ιστορία της γνωστής οικογένειας Μπρούνι. Γυρισμένο σε Ιταλία και Γαλλία, με κωμική διάθεση και ενδιαφέρουσες επιλογές -πρωταγωνιστεί ο πραγματικός σύντροφος της Τεντέσκι (Λουίς Γκαρέλ) και η μητέρα της και πεθερά του Νικολά Σαρκοζί, (Nicolas Sarkozy) η Μαρίζα Μπορίνι (Marisa Borini).
«Άσφαλτος» (Asphalte - 2015) του Σαμουέλ Μπενσετρίτ (Γαλλία)
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=b1ZimujeJzk

Μια εργατική πολυκατοικία στο Παρίσι. Ένας ανελκυστήρας εκτός λειτουργίας. Τρεις τυχαίες συναντήσεις. Έξι αλλόκοτοι χαρακτήρες. Θα μπορέσει ο Στέρνκοβιτς να αφήσει το αναπηρικό του καροτσάκι και να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της νυχτερινής νοσοκόμας; Θα καταφέρει ο μοναχικός έφηβος Τσάρλι να βοηθήσει τη διάσημη ηθοποιό των ’80s, Ζαν Μεγιέρ, να βρει ρόλο σε μια ταινία; Και τι θα απογίνει τελικά με τον Τζον ΜακΚένζι, τον αστροναύτη που έπεσε από τον ουρανό και βρέθηκε υπό την προστασία της κυρίας Χαμιντά;
Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία του Σαμουέλ Μπενσετρίτ, είναι ένα αισιόδοξο και τρυφερό φιλμ για τη μοναξιά, την αιώνια ανάγκη για επικοινωνία, αλλά και τον χρόνο που περνά. Το φιλμ διαθέτει ένα αξιοζήλευτο καστ ηθοποιών, με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Μάικλ Πιτ.
Ο Μπενσετρίτ κινείται δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον σουρεαλισμό και την τρυφερότητα, αφηγείται με χιούμορ ένα σύγχρονο αστικό παραμύθι που ενώνει τρία απρόσμενα ζευγάρια και μας δείχνει ότι οι άνθρωποι χρειάζεται απλώς να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο για να μετατρέψουν την αδιαφορία σε καλοσύνη, την αποξένωση σε αλληλεγγύη και την απογοήτευση σε δίψα για ζωή.
«Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (Il Capitale Umano / Human Capital) του Πάολο Βίρτζι Ιταλία - 2013) του Πάολο Βίρτζι
Δείτε εδώ το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=nz3D4YmYUng

Ιταλία, Μιλάνο. Ένα τζιπ συγκρούεται μ' έναν άτυχο ποδηλάτη μια νύχτα πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τι συνέβη εκείνο το βράδυ; Πώς αυτό το ατύχημα συνδέει και παράλληλα ανατρέπει τη ζωή των δύο οικογενειών Μπερνάσκι και Οσόλα που βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας;
Ένα φαινομενικά τυχαίο γεγονός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τον οποίο συνδέονται οι τέσσερις ιστορίες της ταινίες, η κάθε μία εκ των οποίων παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική γωνία και προσθέτει νέα στοιχεία στην χαρτογράφηση των χαρακτήρων που σταδιακά αποκαλύπτονται.
«Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (Il Capitale Umano / Human Capital) του Πάολο Βίρτζι Ιταλία - 2013) με καυστική διάθεση, σκιαγραφεί την σύγχρονη ιταλική κοινωνία και παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα μελέτη των επιπτώσεων που προέκυψαν από την χρηματοπιστωτική κρίση, τόσο σε οικονομικό, όσο κυρίως σε επίπεδο ηθικό αξιών. Στο καστ ξεχωρίζουν οι δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του φιλμ Βαλέρια Γκολίνο και Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου