Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ Ο καύσωνας και το ιταλικό άνθος

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μέρες Ιταλικού Σινεμά», οι Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχονται σήμερα από τη γειτονική Ιταλία τη νεαρή Ντάφνε Σκότσια, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το άνθος» του Κλαούντιο Τζοβανέζι, που πήρε μέρος στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Κανών.
Προβάλλεται σήμερα «Το άνθος» του ιταλού σκηνοθέτη Κλαούντιο Τζοβανέζι

Τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από ταινίες της περασμένης σεζόν, τίμησαν οι Νύχτες Πρεμιέρας με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη να αποδίδεται στην Ελληνοαλγερινή Τζόις Νασαουάτι για τον «Καύσωνα» (ένας μετανάστης χάνεται μεταξύ πραγματικότητας και παραληρήματος καθώς μένει μόνος να συντηρεί καλοκαιριάτικα μια βίλα πλούσιας οικογένειας σε απομονωμένο μέρος της Ελλάδας που υποφέρει από λειψυδρία), το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού εξίσου στους Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου του θρίλερ «Interruption» του Γιώργου Ζώη και Γιάννη Νιάρρο της κομεντί εποχής «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στην Ελλη Τρίγγου για το ψυχολογικό θρίλερ «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Η κριτική επιτροπή

Τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων δημιουργών απένειμε κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη (πρόεδρο της επιτροπής), τους ηθοποιούς Βαλέρια Χριστοδουλίδου και Αρη Σερβετάλη, την κριτικό κινηματογράφου Ελενα Χριστοπούλου και τον διανομέα Βασίλη Σουραπά (Film-trade).
Σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, επιμένοντας στην ανάδειξη των διαδρομών της ελληνικής δημιουργίας, παρουσιάζει 40 χρόνια καριέρας του Νίκου Περάκη, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (η εκδήλωση αρχίζει στις 7.30 μ.μ.).
Ο σκηνοθέτης θα σχολιάσει υλικά και ντοκουμέντα από ταινίες που σχεδίασε και γύρισε από το 1970 έως το 2011 πάνω σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση («Films on pinboards») η οποία θα παραμείνει στο φουαγιέ του ινστιτούτου έως το ερχόμενο Σάββατο με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει η προβολή μιας από τις λιγότερο γνωστές στη χώρα μας ταινίες του, με τίτλο «Bomber & Paganini» (1976).
Ακόμη, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μέρες Ιταλικού Σινεμά», οι Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχονται σήμερα από τη γειτονική Ιταλία τη νεαρή Ντάφνε Σκότσια, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το άνθος» του Κλαούντιο Τζοβανέζι, που πήρε μέρος στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών των Κανών.
Το φιλμ εκθέτει την ιστορία δύο νεαρών, της Ντάφνε που συλλαμβάνεται για κλοπή και του Τζος, οι οποίοι ερωτεύονται σε μια φυλακή ανηλίκων, τιμώντας την παράδοση ενός σινεμά με επιρροές από τον σπουδαίο Φρανσουά Τριφό.
Αντα Δαλιάκα

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΔΑΝΑΟΣ 1
5.45 μ.μ. Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
«Οι εραστές» (1958)
7.45 μ.μ. Μέρες Ιταλικού Σινεμά
«Το άνθος»
Σκην. Κλαούντιο Τζοβανέζι
10.15 μ.μ. «Πέντρο Νούλα»
Σκην. Κάρολος Ζωναράς
ΔΑΝΑΟΣ 2
7.00 μ.μ. «Η κόκκινη χελώνα» Διεθνές Διαγωνιστικό
Σκην. Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ
9.00 μ.μ. Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
«Το δείπνο μου με τον Αντρέ»
IDEAL
5.30 μ.μ. «Η συμμορία με τα ροζ»
Σκην. Ντέινα Φλορ, Τόμπι Οπενχάιμερ
7.30 μ.μ. «Αγανάκτηση» Διεθνές Διαγωνιστικό
Σκην. Τζέιμς Σέιμους
10.00 μ.μ. «Η αποφοίτηση»
Σκην. Κριστιάν Μουντζίου
ODEON ΟΠΕΡΑ 1
5.30 μ.μ. Ε΄ Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
7.45 μ.μ. «Μια εβδομάδα και μια μέρα» Διεθνές Διαγωνιστικό
Σκην. Ασάφ Πολόνσκι
10.15 μ.μ. Σιντ και Νάνσυ
Σκην. Αλεξ Κοξ
ODEON ΟΠΕΡΑ 2
7.00 μ.μ. Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ
«Ο Μιλού το Μάη» (1990)
9.30 μ.μ. «Ο Μόρις από την Αμερική»
Σκην. Τσαντ Χάρτιγκαν
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
6.00 μ.μ. Το Σινεμά Αγκαλιάζει Τις Μειονότητες
«Ωραίο μου πλυντήριο»
Σκην. Στίβεν Φρίαρς

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου