Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΛΕΡΙΑ ΜΠΡΟΥΝΙ-ΤΕΝΤΕΣΚΙ Στην Αθήνα με... Τρελή χαρά

Η καλοκαιρινή Τοσκάνη, ένα διαφορετικό ψυχιατρικό άσυλο και δύο γυναίκες, η καθεμία με το δικό της ψυχικό φορτίο, που στην πρώτη ευκαιρία το σκάνε σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι προς την ελευθερία, πίσω στις ζωές που είχαν πριν από τον εγκλεισμό, αλλά και σε ό,τι μπορεί να κάνει τη δύσκολη πραγματικότητα πιο όμορφη.
Σκηνή από την ταινία «Tρελή χαρά» με τις Μικαέλα Ραματζότι και Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι του Πάολο Βίρτσι

Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το θέμα της «Τρελής χαράς» του Πάολο Βίρτσι, μιας τρυφερής ταινίας δρόμου ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, που άνοιξε το αφιέρωμα «Μέρες Ιταλικού Σινεμά» στο «Παλλάς» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της Ιταλογαλλίδας πρωταγωνίστριας Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι. Πλάι στη Μικαέλα Ραματζότι, η Τεντέσκι συνθέτει εδώ μία από τις πιο χειμαρρώδεις και πολύπλοκες ερμηνείες της στη μεγάλη οθόνη, σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της Μπλανς Ντιμπουά του «Λεωφορείον ο Πόθος».
«Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας σε αυτό το τεράστιο σινεμά της Αθήνας», σχολίασε σχεδόν με συστολή στα ιταλικά, τη μητρική της γλώσσα, επί σκηνής, η ηθοποιός, απλή και όμορφη με τα κοντοκουρεμένα της ξανθά μαλλιά και το δαντελένιο της ροζ ταγέρ. «Δεν είχα χρόνο», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ήρθα για να παρουσιάσω την ταινία. Σας εύχομαι να έχετε μια καλή προβολή... Ελπίζω ότι βγαίνοντας -αν και η ταινία εκφράζει έναν πόνο- θα μπορέσετε να βγείτε με αισιοδοξία και χαρά».
Η καριέρα
Τριάντα χρόνια πρωταγωνίστρια στο ευρωπαϊκό σινεμά, η Τεντέσκι έχει επισκεφθεί ξανά την Αθήνα προ διετίας για την πρεμιέρα του αυτοβιογραφικού «Ενας πύργος στην Ιταλία» σε σκηνοθεσία της ίδιας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ενώ είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από επιτυχίες όπως τα αισθηματικά δράματα «Ξέχασέ με» και «5 φορές το 2», συμμετοχές σε χολιγουντιανές παραγωγές σαν το «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Μια καλή χρονιά» του Ρίντλεϊ Σκοτ, ενώ η προηγούμενη ταινία της με τον Ιταλό Πάολο Βίρτσι «Το ανθρώπινο κεφάλαιο» (2013), σάρωσε όχι μόνο βραβεία στους φεστιβαλικούς κύκλους αλλά και στα ιταλικά Οσκαρ.

Εκτός από την «Τρελή χαρά», οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν ακόμα πέντε ιταλικές ταινίες ενδεικτικές του ανανεωτικού ρεύματος στον ιταλικό κινηματογράφο. Αυτές είναι: η «Μεγάλη αναμονή» του Πιέρο Μεσίνα με τη Ζιλιέτ Μπινός σε μια προβολή παρουσία του σκηνοθέτη, το «Ανθος» του Κλαούντιο Τζοβανέζι που θα βγει προσεχώς στις ελληνικές αίθουσες και θα δούμε παρουσία της πρωταγωνίστριας Ντάφνε Σκότσια, η «Υπόγεια πόλη» του Στέφανο Σολίμα που επίσης θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους, όπως και οι «Εξομολογήσεις» του Ρομπέρτο Αντο με τον Τόνι Σερβίλο. Τέλος, θα δούμε και το συγκινητικό φιλμ του Εντοάρντο Ντε Αντζελις «Οι αχώριστες», όπου δύο 18χρονες σιαμαίες αδελφές πληροφορούνται για πρώτη φορά ότι μπορούν να χωριστούν.
Η «Tρελή χαρά» θα βγει στις αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου από τη Strada Films.
Αντα Δαλιάκα
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου