Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

«Πολιτική καταστροφή ο φράχτης στο Μπρένερ»

«Πολιτική καταστροφή» για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει το κλείσιμο από την κυβέρνηση της Βιέννης του περάσματος Μπρένερ, το οποίο συνδέει την Ιταλία με την Αυστρία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ιταλών διαδηλωτών και αστυνομικών στα σύνορα των δύο κρατών.
Ειδικές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας περιμένουν τους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται εναντίον του σχεδίου της αυστριακής κυβέρνησης να υψώσει φράχτη στα σύνορα των δύο χωρών.


Τουλάχιστον 600 νεαροί διαδηλωτές κατέλαβαν προσωρινά το Σάββατο τον μικρό σιδηροδρομικό σταθμό στο πέρασμα Μπρένερ, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης να οικοδομήσει φράχτη ώστε να αναχαιτίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Ιταλία. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών εκσφενδόνισαν πέτρες και καπνογόνα εναντίον ειδικών δυνάμεων της ιταλικής αστυνομίας, που είχαν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε, ενώ αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra ανέφερε ότι η διαδήλωση οργανώθηκε από αναρχική ομάδα του Τρεντίνο, της Βόρειας Ιταλίας, με τη συμμετοχή ακτιβιστών από άλλες χώρες. Ηταν η τρίτη βίαιη διαδήλωση στο πέρασμα Μπρένερ μέσα σε ένα μήνα.

«Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα Μπρένερ δεν θα έχει μόνο οικονομικές, αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Funke Mediengruppe. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τη μεγάλη σημασία του εν λόγω περάσματος στις ιταλικές και αυστριακές Αλπεις, από το οποίο διέρχονται κάθε ημέρα περί τα 2.500 φορτηγά και 15.000 επιβατικά αυτοκίνητα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την απάντηση της Αυστρίας στη μεταναστευτική κρίση, υπενθυμίζοντας ότι οι αντιδράσεις της Βιέννης ώθησαν και άλλες χώρες να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορά τους, προσφέροντας ταυτόχρονα ευνοϊκό έδαφος στη δημαγωγία της ξενοφοβικής Ακροδεξιάς. «Αυτό που βλέπουμε στην Αυστρία το έχουμε δει, δυστυχώς, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πολιτικές δυνάμεις παίζουν με τους φόβους των πολιτών». Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου.

Αναφορικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε «σημείο καμπής», καθώς η συμφωνία παράγει μεν αποτελέσματα, αλλά η «λήξη συναγερμού» θα έρθει μόνο όταν υπάρξει βιώσιμος περιορισμός της προσφυγικής ροής. Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αντίθεσή του στον φράκτη που ύψωσε η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, σημειώνοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων ότι αυτός ο φράχτης ή γενικότερα η ανέγερση φραχτών στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στο παραμικρό αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Ο Αυστριακός υπ. Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα, εκτίμησε, τον περασμένο μήνα, ότι περί το ένα εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στην Ιταλία εντός του 2016, προερχόμενοι από τη Μεσόγειο. Η Ρώμη αμφισβητεί αυτές τις εκτιμήσεις, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστήριξε ότι το σχέδιο της Βιέννης για φράχτη στα σύνορα με τη χώρα του «αντιβαίνει με τρόπο επαίσχυντο τους κανονισμούς της Ευρώπης, την Ιστορία και τη λογική». Ο κ. Ρέντσι συζήτησε, την περασμένη εβδομάδα, το επίμαχο θέμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία αντιτίθεται επίσης στο αυστριακό σχέδιο.



Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου