Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Alexandros Papadiamandis, L'assassina (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η Φόνισσα)

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

 Αποτέλεσμα εικόνας για Alexandros Papadiamandis L'assassina

Η “Φόνισσα”, η πιο γνωστή νουβέλα του Παπαδιαμάντη και ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί στα ιταλικά σε μετάφραση του Francesco Màspero στη σειρά MODERN GREEK CLASSICS των Εκδόσεων Αιώρα. 

Το έργο διαδραματίζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο. Στο γύρισμα του 20ού αιώνα, στο νησί της Σκιάθου, η γριά Φραγκογιαννού τα φέρνει βόλτα κάνοντας γιατροσόφια με βότανα. Με τη βαθιά γνώση της για τη σκληρή μοίρα που περιμένει τις γυναίκες στην παραδοσιακή κοινωνία του νησιού δεν διστάζει να καταθέσει ένα κατηγορώ εναντίον των κοινωνικών συμβάσεων και εναντίον του ίδιου του Θεού, για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου.

Με ηθική που θυμίζει Ντοστογιέφσκι, ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με το κακό, με την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, και η Φραγκογιαννού αποτυπώνεται στη συνείδηση του αναγνώστη ισότιμη με τις μεγάλες γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας. Και, όπως και στην αρχαία τραγωδία, η κάθαρση επέρχεται με τον θάνατο, ο οποίος σφραγίζει όλους αυτούς που τολμούν να αψηφήσουν τον θεϊκό και τον ανθρώπινο νόμο.

O Francesco Màspero (1921-2016) ήταν καθηγητής Ελληνικής και Λατινικής φιλολογίας στο Università Statale di Milano και στο Università Cattolica del Sacro Cuore. Έχει γράψει μία Γραμματική της νέας ελληνικής γλώσσας και έχει μεταφράσει τον Ερωτόκριτο, καθώς και έργα του Νίκου Καζαντάκη και του Βασίλη Βασιλικού.

Το έργο του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ειδικά για την έκδοση ο ζωγράφος Παναγιώτης Σταυρόπουλος.


Τα κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες

H σειρά Modern Greek Classics των Εκδόσεων Αιώρα προτείνει στους μη ελληνόφωνους αναγνώστες αντιπροσωπευτικά έργα σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών από τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Τις έγκυρες μεταφράσεις καταξιωμένων νεοελληνιστών συνοδεύουν κατατοπιστικά κείμενα που δίνουν το στίγμα του δημιουργού και της εποχής που γράφτηκαν τα έργα.


Χαρακτηριστικά έργα από αντιπροσωπευτικές πένες, που καθόρισαν τα νεότερα ελληνικά γράμματα, αποτελούν το καλύτερο όχημα για να γνωρίσει κάποιος το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου