Τρίτη 15 Μαΐου 2018

H ιταλική αστυνομία κατάσχεσε αρχαιότητες αξίας 1εκατ. ευρώ

H ιταλική αστυνομία κατάσχεσε αρχαιότητες αξίας 1εκατ. ευρώ

Οργιάζουν οι παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις αρχαίων αντικειμένων χωρίς απόδειξη προέλευσης.

15 Μαΐου 2018

Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε αρχαιότητες αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ τις οποίες προσπαθούσαν να διακινήσουν διαφημίζοντάς τα  μέσω του Facebook Ιταλοί επιχειρηματίες. Μερικά από τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και κατασχέθηκαν στην περιοχή Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας.

Η κατάσχεση ήταν το αποτέλεσμα μιας διμερούς επιχείρησης: Η αστυνομία παρακολούθησε τη χρηματοοικονομική δραστηριότητα δύο επιχειρηματιών από τη Ρώνμη οι οποίοι φέρεται ότι χρησιμοποίησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να αγοράσουν έργα τέχνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους επιχειρηματίες δημιούργησε ακόμη ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο με δεκάδες αντικείμενα ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπως μερικά κεραμικά και δύο κεφαλές από αρχαία τερακότα έναν ταύρο και ένα άλογο.  Το έπραξε χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια γραφεία του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού (Mibact).

Το δεύτερο μέρος της επιχείρησης αφορούσε την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, ιδίως ενός προφίλ στο Facebook το οποίο η αστυνομία λέει ότι χρησιμοποιήθηκε για να πουλήσει ένα θραύσμα μιας ρωμαϊκής στήλης από τουφ (πορώδες πέτρωμα που σχηματίστηκε από την παγίωση της ηφαιστειακής τέφρας) που χρονολογείται από τον τόπο της αρχαίας πόλη της Αρδέας, 22 μίλια νότια της Ρώμης. (Η Ardea ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και περιγράφεται στο Aeneid ως η πρωτεύουσα που κατοικείται από τη θρυλική φυλή Rutuli).

Η κατάσχεση των αντικειμένων αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης τάσης στην αγορά, της διαδικτυακής πώλησης.  Σύμφωνα με μια έρευνα της Wall Street Journal, το 80% των αρχαιοτήτων που είναι διαθέσιμες σε απευθείας σύνδεση σε οποιαδήποτε στιγμή δεν έχουν καταγεγραμμένη προέλευση - πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανώς λεηλατημένες ή ψεύτικες.

thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου