Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η Ιταλία μπλοκάρει δύο ακόμα πλοία που σώζουν πρόσφυγες από τα λιμάνια της

Πηγή: twitter.com/mv_lifelineΠηγή: twitter.com/mv_lifeline

Σκληραίνει η στάση της Ρώμης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς μετά το Aquarius δύο ακόμα πλοία ΜΚΟ που σώζουν ανθρώπους δεν έχουν τη δυνατότητα να ελλιμενιστούν στην Ιταλία.

16/06/2018

Σινιάλο πως η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι αποφασισμένη να σκληρύνει περαιτέρω την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ανακοινώνοντας πως δύο ακόμα πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διασώζουν ναυαγούς στην Μεσόγειο Θάλασσα χάνουν το δικαίωμα να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια.

Το μήνυμα Σαλβίνι ήλθε στον απόηχο της πολύκροτης απόφασης της Ιταλίας να απαγορεύσει στο πλοίο Aquarius, που μετέφερε περισσότερους από 620 ανθρώπους, να ελλιμενιστεί στις ακτές της. Το Aquarius υποχρεώθηκε τελικά να πλεύσει προς την Ισπανία, η οποία δέχτηκε να παραλάβει τους επιβαίνοντες.

«Πρέπει να ξέρουν πως η Ιταλία δεν θέλει πια να είναι συνένοχη στο μπίζνες της παράνομης μετανάστευσης, οπότε θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα λιμάνια προς τα οποία να κατευθυνθούν», έγραψε ο κ. Σαλβίνι στο Twitter. Αναφερόταν σε δύο πλοία με ολλανδική σημαία που πλέουν ανοιχτά της Λιβύης, που ελέγχονται από τις οργανώσεις Sea-Eye και Mission Lifeline.

Η Mission Lifeline απάντησε γράφοντας ειρωνικά στο Twitter: «Όταν οι φασιστές μας διαφημίζουν…».

Η ανάρτηση προκάλεσε την οργή του κ. Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας. «Στο σπίτι μας κάνουμε κουμάντο εμείς. Οι καλές εποχές [για άλλους] τελείωσαν» έγραψε. Η οργάνωση στη συνέχεια διέγραψε το αρχικό της τιτίβισμα διευκρινίζοντας πως ο ιταλός ΥΠΕΣ δεν είναι φασιστής.

Η Ρώμη υποστηρίζει πως οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών εκμεταλλεύονται τις φιλανθρωπικές ΜΚΟ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, εγκαταλείποντας τις «καραβιές» ανθρώπων που μεταφέρουν προς την Ευρώπη ώστε να τις σώσουν οι ΜΚΟ και να τις μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Σαλβίνι σημαίνουν πως τα ιταλικά λιμάνια θα δέχονται μόνον πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί από ιταλικά πλοία. Η πολιτική του φαίνεται πως στηρίζεται από σχεδόν το 60% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Η αντιπαράθεση Σαλβίνι με τις ΜΚΟ έχει αναζωπυρώσει την συζήτηση για την μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα 28 και 29 Ιουνίου και όπου το προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο.

Στις αρχές του μήνα οι 28 απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το κοινοτικό σύστημα ασύλου, το αποκαλούμενο σύστημα του Δουβλίνου.

Το θέμα του ασύλου έχει προκαλέσει πολιτικούς πονοκεφάλους και στην Γερμανία, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ, πιέζουν για νέους, αυστηρούς κανόνες, προκαλώντας τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου