Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ιταλία: Οργή προκάλεσε selfie με «φόντο» μια τραυματισμένη γυναίκα


Η μόδα των selfies, των φωτογραφιών που είναι στην ουσία «αυτοπροσωπογραφίες» -και τις τραβά κανείς συνήθως με το κινητό του τηλέφωνο- δεν φαίνεται να είναι μόνο επικίνδυνη για όσους φτάνουν στα άκρα προκειμένου να απαθανατίσουν τον εαυτό τους στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της γης, αλλά συγχρόνως φαίνεται να αποτελεί ένδειξη της τάσης του σύγχρονου ανθρώπου να τοποθετεί τον εαυτό του στο «κέντρο του κόσμου».

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Όπως έχουν τονίσει κατά καιρούς και οι ψυχολόγοι, πέρα από μια εκτόνωση των ναρκισσιστικών συμπεριφορών, οι selfies είναι πιθανό να αποτελούν και ένδειξη μιας γενικευμένης «απάθειας», που τοποθετεί το άτομο στο επίκεντρο μιας «ατοπικής» πραγματικότητας, σε βάρος του συνόλου.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη το περιστατικό που συνέβη στο τέλος του προηγούμενου μήνα (26 Μάϊου) στην πόλη Πιατσέντσα της βόρειας  Ιταλίας: Μια Καναδή τραυματίστηκε σοβαρά σε σταθμό του τρένου. Και ενώ δεχόταν τις πρώτες βοήθειες, ένας άντρας με λευκό σορτ και μακό μπλουζάκι, από την απέναντι μεριά της αποβάθρας, ενώ στεκόταν κοντά στις ράγες, έβγαζε selfie με φόντο την τραυματισμένη γυναίκα.

Το «στιγμιότυπο» που προκάλεσε την οργή των ανθρώπων εντός και εκτός του διαδικτύου κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή ο ρεπόρτερ, Τζόρτζιο Λάμπρι, γράφοντας μάλιστα και ένα άρθρο με τίτλο «Η βαρβαρότητα που δεν περιμένεις: η ‘σέλφι’ ενώπιον μιας τραγωδίας» στην «Liberta’», την εφημερίδα της πόλης: Ένας άνθρωπος φωτογραφίζει τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο  την ώρα που, ακριβώς πίσω του, μια γυναίκα κείτεται σοβαρά τραυματισμένη στις ράγες.

Η επίμαχη φωτογραφία του νεαρού, δημοσιεύτηκε σε πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου και προκάλεσε σχόλια από αναγνώστες και αναλυτές σε Μέσα Ενημέρωσης εντός και εκτός του διαδικτύου, αλλά και σε προσωπικές ιστοσελίδες.

«Ο άνδρας αυτός φαίνεται να σχηματίζει το σήμα της νίκης με το ένα του χέρι και με το άλλο να τραβάει τη φωτογραφία», γράφτηκε σε άρθρο της Corriere della Sera.

Σε άρθρο της η La Stampa κάνει λόγο για ένα «καρκίνωμα που διαβρώνει το Ίντερνετ». Από τη μεριά του, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νικόλα Σαβίνο σχολίασε ότι το ανθρώπινο είδος «οδεύει προς εξαφάνιση».

Μετά τον τραυματισμό της η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί χρειάστηκε να της ακρωτηριάσουν το πόδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ήταν ελαττωματικό το σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος των θηρών στο συγκεκριμένο βαγόνι, με αποτέλεσμα η γυναίκα να πέσει στο κενό καθώς οι πόρτες άνοιξαν από λάθος. Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα η γυναίκα να επιβιβάστηκε βιαστικά στο τρένο, τη στιγμή που αυτό αναχωρούσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου