Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

To Ιταλικό Βέτο Έφερε Το “Οικειοθελώς” Στη Συμφωνία Της Συνόδου

Αποτέλεσμα εικόνας για Σύνοδο Κορυφής.conte

Κατέληξαν τελικά σε συμφωνία οι 28 μετά από πολλές ώρες συζητήσεων και ένα παρολίγο ναυάγιο στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.


Μυρσίνη Λιοναράκη, 29 06 2018

Η Ιταλία, που απειλούσε από νωρίς με βέτο, επιχείρησε πραγματικά να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο μπλοκάροντας το σύνολο του κειμένου συμπερασμάτων. Για τον λόγο αυτόν ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που θα γίνει τελικά σήμερα.

Κοινό ανακοινωθέν

Τελικά όμως, μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και αλληλοϋποχωρήσεις, νωρίς το πρωί εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικειοθελώς κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου στο δικό τους έδαφος, όπου θα μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Και εκεί, όπως σημειώνουν έγκριτοι αναλυτές, είναι και το κλειδί της απόφασης: στην λέξη “οικειοθελώς” που αφήνει πολλά περιθώρια να μην εφαρμοστεί τελικά ποτέ η συμφωνία.

Κέντρα ελέγχου στην Ευρώπη

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα κέντρα αυτά κλειστού τύπου ή κέντρα ελέγχου όπως λέγονται επίσης, θα λειτουργούν σαν hot-spot, θα συγκεντρώνουν δηλαδή τα αιτήματα ασύλου και θα διεξάγουν τον έλεγχο και τις συνεντεύξεις, ώστε να καθορίζουν τελικά ποιοι είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας. Όπως αναφέρει το κείμενο, “οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται στη χώρα τους”.

Αντιδράσεις του τύπου

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανακοίνωσε την είδηση στην πρώτη της σελίδα με τον τίτλο “Μετανάστες: Η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευσή της” και σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ήταν πιο διχασμένοι από ποτέ και προσπάθησαν πολύ για να βρουν έναν κοινό τόπο στη συζήτηση. Από την πλευρά της η Le Monde ασκεί κριτική στον Γάλλο πρόεδρο με κεντρικό θέμα την στάση του στη διάρκεια της Συνόδου και τίτλο “Ο Μακρόν και η μέθοδός του: οι μεταρρυθμίσεις περνούν, οι αμφιβολίες μένουν”.

Κερδισμένη η Μέρκελ;

Η γερμανική Die Welt σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί σε αυστηροποίηση της πολιτικής χορήγησης ασύλου ενώ η Wall Street Journal γράφει ότι η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε εχθές να προχωρήσει στην υπογραφή διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες δέκα χώρες με σκοπό την επαναπροώθηση των αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στην Γερμανία στις χώρες υποδοχής τους.

To BBC σε ρεπορτάζ με τίτλο “οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες” υπογραμμίζει ότι ύστερα από 10 ώρες συνομιλιών και την απειλή για βέτο της Ιταλίας, ο συμβιβασμός ήρθε νωρίς το πρωί σήμερα. Το σύνολο του τύπου στέκεται αρκετά στην παράμετρο που προβλέπει ότι οι χώρες θα αποφασίζουν εθελοντικά αν θα δημιουργήσουν ή όχι κλειστά κέντρα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Politico η συμφωνία πέτυχε “μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών για την ασφάλεια των συνόρων καθώς οι παράκτιες χώρες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αφίξεις μεταναστών και αιτούντων ασύλου, και εκείνων στις βόρειες χώρες που θέλουν να σταματήσουν την έλευση μεταναστών στις χώρες τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου