Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ο Ιταλός Ντόναλντ Τραμπ "κυβερνά" την Ιταλία

 Ο Ιταλός Ντόναλντ Τραμπ "κυβερνά" την Ιταλία

Εάν ένας εξωγήινος προσγειωνόταν σήμερα στη Ρώμη, θα πίστευε ότι ο Ματτέο Σαλβίνι κυβερνά την Ιταλία. Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, της Λέγκας του Βορρά, βρίσκεται στο επίκεντρο της ιταλικής πολιτικής σκηνής, αν και είναι απλώς αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος μειοψηφίας στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Του Ferdinando Glugliano, 25 06 2018 

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων, το κόμμα πλειοψηφίας στη νέα λαϊκιστική κυβέρνηση, είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για αυτό. Το κίνημα έχει παρακαμφθεί σχεδόν εντελώς από τότε που η ιταλική κυβέρνηση σχηματίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες. Αν δεν βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί τον απείθαρχο σύμμαχό του, η Ιταλία θα συνεχίσει να παρασύρεται προς την άκρα δεξιά και το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα συνεχίσει να χάνει έδαφος.

Ο Σαλβίνι υιοθέτησε την τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να κάνει καθημερινά εξωφρενικές δηλώσεις. Τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ότι θέλει να κάνει απογραφή των Ρομά, να "κλείσει" τις καθυστερημένες φορολογικές οφειλές για όσους χρωστούν στο κράτος λιγότερα από 100.000 ευρώ και απείλησε να απομακρύνει την αστυνομική προστασία από τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα και δημοσιογράφο που απειλείται από τη μαφία, επειδή τόλμησε να επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική.

Πέρα από τις απειλές, έχει κάνει και πράξεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι έδιωξε ένα πλοίο με 629 μετανάστες από την Αφρική. Επ’ αυτού δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει στους διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από τα ξένα πλοία διάσωσης που επιχειρούν μεταξύ της Σικελίας και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό φέρνει την Ιταλία σε σύγκρουση με μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ - προς ευχαρίστηση του "εχθρού” του ευρώ Σαλβίνι.

Ένας από τους ανθρώπους που ασκεί βέτο στον ριζοσπαστισμό του είναι ο υπουργός οικονομικών Οικονομικών. Ο Τζιοβάνι Τρία, ο τεχνοκράτης υπουργός, λέει ότι σκοπεύει να κρατήσει την Ιταλία εντός του ευρώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπό έλεγχο. Ωστόσο, ο Σαλβίνι κατάφερε να προωθήσει δύο αντιπάλους της νομισματικής ένωσης, τον Κλαούντιο Μπόργκι και τον Αλμπέρτο Μπανιάι, ως επικεφαλής σημαντικών οικονομικών επιτροπών στο κοινοβούλιο. Αυτό τρόμαξε τους επενδυτές, οι οποίοι "έστειλαν” τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υψηλότερα.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δεν αναλαμβάνουν δράση. Ο Κόντε συμμετείχε με τους παγκόσμιους ηγέτες στη συνάντηση της G7 στον Καναδά, αλλά δεν κατάφερε να επιβληθεί στον Σαλβίνι πίσω στην πατρίδα του. Ο Ντι Μάιο, ο οποίος είναι ο υπουργός Βιομηχανίας και Εργασίας, έχει δοκιμάσει να περάσει μερικές από τις βασικές ιδέες του, όπως η πρόταση για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων στην οικονομία. Αλλά έχει επισκιαστεί παντελώς από τον Σαλβίνι στη μάχη για τη δημοσιότητα και έχει αποδειχθεί ανίκανος να κάνει οποιαδήποτε χειροπιαστή αλλαγή στην κυβέρνηση. Το golden boy των Πέντε Αστέρων φαίνεται τελικά… μολύβδινο.

Η κυριαρχία της Λέγκας επηρεάζει ήδη τις δημοσκοπήσεις. Στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, το κίνημα των Πέντε Αστέρων κέρδισε 33% των ψήφων και η Λέγκα 17%. Τώρα τα δύο κόμματα μάχονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, με μία να βάζει τη Λέγκα μπροστά. Αυτό δίνει στον Σαλβίνι ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Αν έκανε την κυβέρνηση να καταρρεύσει, ίσως ισχυριζόμενος ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστική, θα είχε το προβάδισμα για τις επόμενες εκλογές.

Θα μπορούσε να "επανασυναρμολογήσει" την αποτυχημένη κεντροδεξιά συμμαχία (με τo Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους Aδελφούς της Ιταλίας) και ίσως μάλιστα οραματίζεται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Κόντε μπορεί να είναι η καλύτερη πιθανότητα που έχουν ο Ντι Μάιο και το κίνημα των Πέντε Αστέρων για να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Με κάποιο τρόπο, βρίσκονται σε μια κατάσταση lose-lose. Εάν επιτεθούν στον σύμμαχό τους, διακινδυνεύουν την κατάρρευση της κυβέρνησης και επιστρέφουν στις κάλπες από θέση αδυναμίας. Αν παραμείνουν σιωπηλοί, κινδυνεύουν να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά.

Η στρατηγική του Σαλβίνι ενέχει φυσικά κινδύνους. Η συνεχής τηλεοπτική παρουσία του μπορεί να αποδειχτεί στο τέλος αρνητική. Αυτό συνέβη με τον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος βρισκόταν συνεχώς στα ΜΜΕ, πριν οι Ιταλοί αποφασίσουν ότι αρκετά ανέχτηκαν από αυτόν. Σε περίπτωση ατυχήματος με ένα μεταναστευτικό πλοίο, ο Σαλβίνι θα κατηγορηθεί ανεπιφύλακτα. Οι Ιταλοί μπορεί να αμφισβητήσουν τελικά γιατί αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο στο "Facebook Live" παρά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Βέβαια, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα και να ελπίζει ότι ο Σαλβίνι θα υποχωρήσει. Ο Ντι Μάιο είναι ανώριμος, αλλά μετά από την ηχηρή εκλογική του νίκη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πρέπει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι μπορεί να παραδώσει κάποιες από τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου