Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη σέχτα μακροβιοτικής δίαιτας - Οι πιστοί λιμοκτονούσαν και είχαν γίνει σκλάβοι των αρχηγών


Ένας γνωστός γκουρού της μακροβιοτικής δίαιτας συγκαταλέγεται στους πέντε ανθρώπους που βρίσκονται υπό διερεύνηση στην Ιταλία, καθώς η αστυνομία εξάρθρωσε μια παράξενη «σέχτα» που φέρεται να απαγόρευε στα μέλη της κάθε επαφή με τον έξω κόσμο.   

14.03.2018

Ο Mario Pianesi, ο 73χρονος ιδρυτής της ομάδας στις περιοχές Marche και Emilia-Romagna της Ιταλίας, και η σύζυγός του, η Loredana Volpi, είναι ύποπτοι ως αρχηγοί του δικτύου που χειραγωγούσε τα θύματα ώστε να ακολουθούν μια αυστηρά ελεγχόμενη διατροφή γνωστή ως «Ma-Pi».   

Οι αρχές ανέφεραν ότι η Pianesi έπειθε τους οπαδούς πως η δίαιτα, σύμφωνη με τη διδασκαλία του Ιάπωνα φιλοσόφου George Ohsawa, ήταν μια θαυματουργή θεραπεία για τις ασθένειές τους και ότι η παραδοσιακή ιατρική δεν ήταν αποτελεσματική. 

Η διατροφή απαγορεύει την λήψη τροφών που περιέχουν τοξίνες και βασίζεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φασόλια.       

Ο Carlo Pinto, επικεφαλής της αστυνομίας της Ανκόνα, δήλωσε στον Guardian ότι τα θύματα ήταν τόσο αφοσιωμένα στη διατροφή και στον «δάσκαλό» τους που η αίρεση κατάφερε να τους πείσει να κάνουν δωρεές και να δουλεύουν δωρεάν στα μακροβιοτικά κέντρα και τα σχεδόν εκατό εστιατόρια του οργανισμού.   

Η δίαιτα ήταν τόσο καταστροφική για όσους την ακολουθούσαν που ένας από τους «πιστούς» είχε φτάσει να ζυγίζει 35 κιλά.   

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία και δείχνει ένα από τα κορίτσια που είχαν ενταχθεί στη σέχτα και είχε φτάσει να ζυγίζει 35 κιλά 

«Ποτέ δεν έχω συναντήσει τέτοια περίπτωση στη ζωή μου», είπε ο Pinto. «Αυτοί ήταν άνθρωποι που πάσχουν από σωματικές ή ψυχικές ασθένειες. Ήταν πεπεισμένοι ότι η διατροφή τούς έκανε καλό και σε αντάλλαγμα προσέφεραν βοήθεια στην αλυσίδα των κέντρων, όπου εργάζονταν δωρεάν, θυσιάζοντας τη ζωή τους».   

Και οι πέντε εμπλεκόμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για κακομεταχείριση, φοροδιαφυγή και εγκληματική οργάνωση με στόχο την εκμετάλλευση των ανθρώπων.   

Η έρευνα ξεκίνησε το 2013, όταν μια νεαρή γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι η Pianesi της υποσχέθηκε ότι η διατροφή θα θεραπεύσει την ασθένειά της. Συνολικά υπήρξαν οκτώ θύματα, των οποίων οι ασθένειες, όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά επιδεινώθηκαν.   

«Ο Pianesi τους έλεγε πως η παραδοσιακή ιατρική δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και ότι μόνο αυτός μπορούσε να τους βοηθήσουν», είπε ο Pinto. Οι «εγκέφαλοι» της σέχτας ασκούσαν τεράστια επιρροή στα θύματά τους και είχαν κάνει το φαγητό και τους κανόνες διατροφής ένα ισχυρό όπλο χειραγώγησης.    


Το ζεύγος όταν είχε γίνει δεκτό από τον Πάπα  

Ο Pianesi, που μαζί με την σύζυγό του είχαν συναντηθεί ιδιωτικά με τον Πάπα Φραγκίσκο το 2016, τύγχανε «μεγάλου σεβασμού» στην Ιταλία και «κυριαρχούσε» στην μακροβιοτική βιομηχανία, πρόσθεσε ο Pinto.    

Με καταγωγή από την Αλβανία, ο Pianesi ξεκίνησε την αυτοκρατορία του στο Marche το 1880 δημιουργώντας μια επιχείρηση που υποσχόταν πως θεραπεύει ασθένειες, ανάμεσά τους και τον διαβήτη.   

Κάποτε είχε ισχυριστεί πως 26 επιστημονικά περιοδικά είχαν συμπεριλάβει την δίαιτα «Ma-Pi» ως εργαλείο για την καταπολέμηση και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Επίσης υπερηφανευόταν πως έχει συνεργαστεί με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσά τους το Food and Agriculture Organisation (FAO) με έδρα τη Ρώμη. Η δημοτικότητά του ήταν τόσο μεγάλη που είναι επίτιμος πολίτης σε 12 πόλεις της Ιταλίας και ολόκληρο τον κόσμο.    

Με πληροφορίες από Guardian/bologna.repubblica.it


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου